Švicarski ledenjaci čak 10 posto manji: “Ako se nešto ne promijeni, izgubit ćemo sve glečere u Alpama do 2100. godine”

Autor:

Foto: Unsplash

Statistika ne zvući obećavajuće u godišnjem izvješću Švicarske mreže za praćenje glečera/ledenjaka (Glamos), čiji tim istraživača već godinama prati 176 od 1.400 švicarskih glečera.

Mreža upozorava da je sada možda prekasno da se spasi mnogo alpskih ledenih polja, čak i ako se ispune klimatski ciljevi.

“To je strašno”, rekao je šef Glamosa.

Za samo dvije godine, švicarski glečeri izgubili su 10% svog ukupnog volumena – koliko su izgubili u tri desetljeća između 1960. i 1990. godine.

Nema utjehe ni u činjenici da je ovogodišnje otapanje malo manje od rekorda prošle godine.

“To je i dalje druga najnegativnija godina otkako su mjerenja počela”, rekao je Matthias Huss, šef Glamosa, BBC-u. “Strašno je vidjeti da se ova ekstremna situacija iz prošle godine ponavlja.”

Istraživači kažu da je gubitak posljedica uzastopnih vrlo toplih ljeta i vrlo niskih snježnih padalina prošle zime. Ako se ovi vremenski obrasci nastave, tvrde da će se otapanje samo ubrzati.

Neki od manjih glečera u Švicarskoj već su nestali.

Ove godine istraživači su prestali pratiti glečer St. Annafirn jer nije ostalo leda vrijednog mjerenja.

Drugi se tope tako brzo da je malo vjerojatno da ih se može spasiti.

Bez dramatičnog smanjenja stakleničkih plinova povezanih s globalnim zagrijavanjem, stručnjaci za glečere upozoravaju da bi čak i veći glečeri poput Aletscha, čiji je led sada debljine do 800 metara u nekim dijelovima, mogli nestati u narednom naraštaju.

“Svaki put kad se vratim na ove lokacije koje sam pratio mnogo godina, vidim kako je sve drugačije”, rekao je Huss. “Led je manji, tanji, više siv. Vrlo je tužno.”

Gubitak glečera, dobro je znati, znači više od gubitka zadivljujućeg pogleda.

Led, koji se tradicionalno nakuplja zimi i polako topi ljeti, pruža svježu vodu ključnu za rijeke Europe, za navodnjavanje europskih usjeva ili hlađenje nuklearnih elektrana.

Prošle godine i ponovno ove godine, plovidba na rijeci Rajni, ključnoj vodenoj prometnici Europe, morala je biti ograničena jer je voda postala preplitka.

Tijekom rekordne vrućine 2022. godine, ribe su uklonjene iz švicarskih rijeka i smještene u spremnike jer je sama rijeka postala previše topla i premalo dostupna za opstanak riba.

“Glečeri su vrlo važni za komunikaciju o klimatskim promjenama, jer su tako vidljivi”, rekao je Huss za BBC.

“Ako se nešto ne promijeni, izgubit ćemo sve glečere u Alpama do 2100. godine.”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.