Svibanjske šetnje Zagrebom u okviru globalnog projekta Jane’s Walk

Projekt Mapiranje Trešnjevke, već tradicionalno, vikendima u svibnju za Zagrepčane organizira čitav niz šetnji širom grada u okviru globalnog projekta Jane’s Walk, a ove godine pripremili su ih čak 13, priopćeno je iz Centra za kulturu Trešnjevka.

“Upoznati svoj grad na neformalan način, pri tome puno saznati, razvijati zdravu naviku hodanja, družiti se, razgovarati sa sugrađanima, sve to je cilj ovih otkačenih i već prepoznatih istraživanja grada”, poručili su organizatori šetnji.

Projekt Mapiranje Trešnjevke priključio se 2015. godine preko Centra za kulturu Trešnjevka mreži gradova uključenih u projekt Jane’s Walk sa središtem u Torontu u Kanadi, u kojemu svake godine sudjeluje stotine gradova iz cijeloga svijeta.

Šetnje su besplatne, no obavezna je prijava na e-mail [email protected]. Broj sudionika je zbog epidemioloških mjera ograničen na 25.

“Da mi kompa bude Frane Petrić, frend Ignjat Đorđić, prijatelj Marulić, k’o buraz Ruđer Bošković: Hrvatski latinisti na zagrebačkom asfaltu”, naziv je prve Jane’s Walk šetnje, najavljene za petak, koju će od Marulićevog trga voditi Mislav Gregl i Tamara Tvrtković.

U subotu, 8. svibnja, održat će se dvije šetnje Zagrebom, prva, pod nazivom “Sveučilišna aleja” počinje u 10 sati ispred Fakulteta elektrotehnike i računarstva, a vodit će ju studenti Studija povijesti umjetnosti (Mislav Franc, Sara Ivanković, Barbara Kao, Ana Klem, Marija Lucija Marohnić, Karla Dorkić, Anouk Taylor, Vida Zlatić, Luka Meštrić, Hana Modrić) i njihova mentorica Jasna Galjer.

Sastanak za drugu subotnju šetnju “Stara Peščenica – vrtni grad” bit će u 16,30 sati ispred pošte na Kennedyjevom trgu, a vodit će ju Lana Bunjevac.

U nedjelju, 9. svibnja Zagrepčane očekuje šetnja “Knjigama naših ulica”, voditeljica će biti Margareta Peršić iz udruge “Lastin rep”, a sastanak će biti u 17 sati na glavnoj autobusnoj stanici u Botincu (Ulica Baščanske ploče).

“Zeleni mikroambijenti Knežije” naziv je šetnje najavljene za 13. svibnja, koju će voditi Ana i Veljko Armano Linta, od 18 sati kod trgovine “Dm” u Davorina Bazjanca 1. Dan poslije, 14. svibnja od 18 sati kod fontane na Kvaternikovom trgu, šetnja se održava na temu “Sedam palmi u kvartu bez imena”, pod vodstvom Saše Šimprage.

Iduću subotu, 15. svibnja ponovno će se prirediti dvije šetnje – prvu, “Prečko, najglazbeniji dio Zagreba”, vodit će Nada Bezić (10 sati, Parku Emila Cossetta u Prečkom), a drugu, “Mramor, kamen i željezo Medvednice”, vodit će Tomislav Popović (15,50 sati na Mihaljevcu).

U petak, 21. svibnja šetnju pod nazivom “Borongajski lugovi – raznolikosti se privlače”, vodit će Domagoj Augusta, sastanak će biti u 18 sati kod Sportske dvorane “Peščenica”.

Šetnja “Vrijeme je za druženje na Družincu!” održat će se u subotu, 22. svibnja, a vodit će ju Vanja Radovanović (17 sati na parkiralištu iza Ine u Aleji grada Bologne kod Gajnica).

U nedjelju, 23. svibnja, sastanak za šetnju “Izlozi trgovina u centru kroz dva stoljeća – od Radićeve preko Trga bana Jelačića i Ilicom do Medulićeve”, bit će u 10 sati ispred apoteke u Kamenitoj ulici. Vodit će ju Mladen Perušić.

“Šetnja uz potok Vuger (Sesvete)”, naziv je šetnje 28. svibnja koju će voditi Marijo Spajić, a sastanak će biti u 10 sati na parkiralištu bivše mesne industrije “Sljeme”, Kelekova 2.

Zadnja šetnja pod nazivom “Od šume vidjeti drvo”, bit će u subotu, 29. svibnja, a vodit će ju članice udruge “Zeleni klik” Daša Filipčić i Nikolina Turčinović Dupor. Sastanak će biti u 10 sati pored Dječjeg vrtića “Sunčana” u Vrbanima.

Pored Jane’s Walk šetnji, u svibnju će se u subotu u Malešnici održati i šetnja koju će voditi Ratko Miličević, arhitekt, urbanist i suautor (s Damirom Rubešom) naselja Malešnica, a očekuju se i gosti iznenađenja. Šetnja je nastala u suradnji s inicijativom 1postozagradi projektom Motel Trogir koji se bavi modernom arhitekturom.

Jane Jacobs (1916.-2006.), po kojoj su šetnje nazvane, bila je urbanistica i aktivistica koja je smatrala kako je izuzetno važno da sami građani upravljaju razvojem gradova i kvartova u kojima žive te ih poticala da se bolje upoznaju, razvijaju prijateljstvo i suradnju sa svojim susjedima i sugrađanima.

Dok klasična razgledavanja više sliče predavanjima, Jane’s Walk šetnje su interaktivne, poučne i zabavne, sličnije razgovoru uz šetnju. Voditelji dijele svoja iskustva i znanja, ali također potiču diskusije i sudjelovanje šetača.

Komentiraj