Švedski Saab o nabavi borbenih aviona: Nastavljaju pratiti postupak nabave i nude Gripene

Autor:

Unsplash

Švedska tvrtka za obranu i sigurnost Saab uvažava i poštuje odluku Vlade Republike Hrvatske u postupku nabave borbenih zrakoplova, stoji u priopćenju kojeg potpisuje Jonas Hjelm, viši potpredsjednik i voditelj poslovnog područja aeronautike u Saabu.

Saab je uvjeren, pišu, da bi ponuda švedske vlade za 12 novih zrakoplova Gripen C/D, koja uključuje dostupnost zrakoplova unutar dvije godine, cjelovit paket logističke podrške i obuku za pilote i tehničare Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, kao i strateški prilagođen operativni paket koji će dostaviti Saab, bila djelotvornija i zadovoljila i nadmašila sve potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

“Vjerujemo da je naša ponuda sveobuhvatna i s višestrukom dobrobiti za Hrvatsku i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Gripen C/D prvi je od lovaca nove generacije u operativnoj službi, u potpunosti NATO interoperabilan, s uključenom najnovijom tehnologijom.

Naša ponuda uključivala je i brzu dostupnost ovih potpuno novih aviona. S čvrstom bazom korisnika, plan za Gripen je da tehnološki i operativno ostane relevantan sve do 2060-ih godina.

Nabava i korištenje novih Gripena ne stvara dodatne troškove koji se često povezuju s korištenim avionima, i možemo potvrditi kako su u ponudi za Gripene transparentno navedeni i uključeni svi troškovi. Ponuda također uključuje vrlo atraktivan financijski model za Hrvatsku, koji bi omogućio otplatu u dužem vremenskom razdoblju, uključujući i poček od 2023. do 2025. godine.

Takvo rješenje financiranja omogućila bi švedska vlada a ne komercijalne banke, zbog čega bi uvjeti financiranja bili iznimno povoljni.

Partnerstvo sa Švedskom i Saabom donijelo bi Hrvatskoj puno više prednosti. Takav primjer je Regionalni centar za zrakoplovstvo i podršku koji bi razvio dugoročnu suradnju s lokalnom obrambenom industrijom, kao i akademskim sektorom, stvarajući oko 500 visokotehnoloških radnih mjesta.

Nastavit ćemo nadgledati i pratiti postupak nabave”, izjavio je Jonas Hjelm, viši potpredsjednik i voditelj poslovnog područja aeronautike u Saabu.

 

Vlada nabavlja 12 francuskih rabljenih borbenih aviona Rafale F3R po cijeni od 999 milijuna eura

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.