Svečanost povodom Svjetskog dana Roma u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici

Autor:

24.07.2016., Zagreb -  Djeca uzivaju u igri, kupanju i spricanju na novootvorenim fontanama u ulici Hrvatske bratske zajednice. 
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Davor Puklavec/PIXSELL

Povodom obilježavanja Svjetskog dana Roma u četvrtak se održava velika svečanost u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Na svečanost dolazi i predsjednik Vlade Andrej Plenković koji će se sastati s predstavnicima Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “Kali sara”. U večernjim satima zagrebačke fontane ispred Sveučilišne knjižnice zasvijetlit će u bojama romske zastave, piše HRT.

Svjetski dan Roma obilježava se 8. travnja svake godine u spomen na održavanje prvog Svjetskog kongresa Roma prije pedeset godina u Londonu. Tada su donesene važne odluke za romsku zajednicu poput naziva romskog naroda, himni, jezika i zastave.

Svečani program započeti će hrvatskom i romskom himnom te pozdravnom riječi Suzane Krčmar, predsjednice SRRH “Kali sara”. Nakon toga govore će održati saborski zastupnik Veljko Kajtazi, obnašateljica dužnosti gradonačelnika Zagreba Jelena Pavičević Vukičević i izaslanica predsjednika Republike Hrvatske Melita Mulić.

Uslijedit će i glazbena točka u izvedbi Ane Rucner i Darija Bogdana te dodjela Godišnje nagrade Saveza Roma u povodu Svjetskog dana Roma.

Za kraj, govor će održati i predsjednik Vlade Andrej Plenković te će svečanost završiti još jednom glazbenom točkom.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.