Sve više divljih svinja u Zagrebu, oglasili se iz Grada. Veterinar: “Ne dolaze one k nama, mi smo došli k njima”

Proteklih se dana pojavilo sve više snimaka čopora divljih svinja na rubnim dijelovima Zagreba. Mediji su u utorak izvijestili o napadu divljih svinji na psa u Zagrebu.

Danas su se o ulasku divljih svinja na područje grada oglasili iz Grada Zagreba.

“U urbanom području Grada Zagreba divlje svinje su povremena vrsta divljači koja dnevno migrira prema lako dostupnim izvorima hrane i vode u urbanom prostoru, najčešće u razdoblju ljeto-jesen, a u sušnom razdoblju dodatni razlog može biti i pristup izvorima vode (Maksimirska jezera, Jarun, obala rijeke Save, potoci)”, navode. Dodali su da se divljim svinjama, kao i s ostalim vrstama divljači, postupa sukladno Programu zaštite divljači za Grad Zagreb.

Grad je objavio i kako se ponašati u slučaju susreta s divljim svinjama: “Građanima se preporučuje da ukoliko zamijete divlje svinje ili drugu divljač da joj ne prilaze, te da je ni u kojem slučaju ne tjeraju, da ostanu staloženi, a ukoliko su s kućnim ljubimcima da iste stave na povodac, te da se smireno udalje s mjesta viđenja ili susreta s divljači.”

“Nisu možda došle kod nas, nego smo mi došli mi k njima”

“Divlje svinje rade što su prisiljene. Vjerojatno smo ušli u njihova staništa gradeći kuće, vozimo motore kroz šumu, smanjili smo im izvor hrane. Nisu možda došle kod nas, nego smo mi došli mi k njima i naš suživot i naši putovi se križaju i jednostavno smo fizička dva dijela pa u isto vrijeme na istom mjestu radimo probleme jedni drugima”, izjavio je u srijedu za N1 veterinar Žarko Ćirić.

Sumnja da se može dogoditi da dođu do samog centra grada: “Sumnjam jer ono po što su došle, prije će naći na periferiji. Došle su po hranu, naći će kontejnere i vrtove koji nisu ograđeni.”

Građanima savjetuje da ne paničare ako se susretnu s divljom svinjom: “Bitno je shvatiti ima li svinja mladunčad. Ako ima, ukipite se, ne bježite jer ako pobjegnemo, onda smo prijetnja. Praviti se da nas ne zanima, koračić – dva za odmak. Bez bježanja i mahanja. Obostran je strah, a ako osjete da se bojimo, onda će se odvažiti da nam nešto naprave.”

Na pitanje zašto napadaju pse, Ćirić objašnjava: “Oni vide komad mesa. Tko ih lovi po šumi osim lovaca? Pa psi. One su to vjerojatno naučile da su im neprijatelji.”

Komentiraj