Sve što niste znali o Požeško-slavonskoj županiji

Autor:

tzzps.hr

U potrazi za neobičnim pričama i nepoznatim činjenicama vodimo vas u Slavoniju.

Sovsko jezero u istočnom dijelu Požeško-slavonske županije na području Čaglina jedini je ostatak nekadašnjeg Panonskog mora. To nije jedina zanimljivost vezana uz ovu županiju. Paralela 45,3 koja prolazi Kutjevom, najtrofejnijim hrvatskim vinogorjem, proteže se poznatim svjetskim vinorodnim područjima – Istrom, Piemontom, Val du Rhoneom, Bordeauxom i Oregonom.

U Kutjevu se nalazi i najstariji podrum u Hrvatskoj. Izgradili su ga cisterciti 1232., a u njemu su navodno carica Marija Terezija i barun Franjo Trenk 1741. proveli punih sedam dana, uživajući u ‘ljubavnoj moći’ njegovih vina. O njihovoj avanturi i danas svjedoči udubljenje u središtu kamenog stola, koje jednim dodirom ispunjava sve ljubavne želje.

Sigurno niste znali da je Klikun, jedan od najpoznatijih pleterničkih brežuljaka dobio ime po udovici Clicquot, istoj onoj dami koja je u 19. stoljeću pokorila svijet svojim šampanjcima. Kažu da je Madam Clicquot na putu u Petrograd posjetila Pleternicu i toliko se oduševila tamošnjim brežuljcima da je po povratku u Champagneu Pleterničanima poslala lozne cijepove.

Jeste li znali da je slavonski banovac, koji se kovao u prvoj hrvatskoj kovnici novca još 1256., bio inspiracija današnjem hrvatskom novcu. Taj srebrnjak na prednjoj je strani imao kunu u trku, a na naličju patrijarhalni križ s dvije okrunjene glave. U Pakracu i danas možete iskovati svoj primjerak slavonskog banovca te ponijeti kući jedinstveni suvenir.

Možda ste čuli da su plodnu dolinu u kojoj je smještena Požega još stari Rimljani zvali Vallis Aurea, no jeste li znali da je ovaj grad, koji je danas administrativno središte Požeško-slavonske županije, zbog kulturnog i gospodarskog značenja nosio epitet slavonske Atene.

I za kraj zanimljivost za ljubitelje luksuznih automobila. Znate li što je zajedničko Bentleyu, Lamborghiniju, McLarenu i Aston Martinu DB10, koji se vozio u filmu o James Bondu? Svi su oni opremljeni visoko kvalitetnim staklom s posebnim svojstvima iz tvornice Lipik Glas. Zanimljivo je da i Apple trgovine po cijelom svijetu imaju stepenice izgrađene od stakla proizvedenog u toj tvornici.

www.tzzps.hr

https://web.facebook.com/Turisti%C4%8Dka-zajednica-Po%C5%BEe%C5%A1ko-slavonske-%C5%BEupanije-405574532816681/

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.