Švaljek: “Nisam trgovala obveznicama, niti imala povlaštene informacije”

Zamjenica guvernera HNB-a Sandra Švaljek komentirala je veliku aferu HNB-a. Osvrnula se i na ulaganje u obveznicu Erste banke te komentirala je li imala neke povlaštene informacije.

“Ovdje se vrlo brzo i lako donose neki etički sudovi. Sve je bilo po zakonu, pa se onda tvrdi da je možda bilo po zakonu, ali možda nije bilo moralno. Mislim da se zaključuje naglo i da se diskreditiraju osobe, a po mom mišljenju, minimum etičkog standarda nalagao je da se svakom da priliku da iznosi činjenice i dokaze, pa čak i ako se radi o osobama na poziciji”, kazala je Švaljek.

“Moram ponoviti – nesumnjivo nisam povrijedila zakon. Druga stvar, uložila sam u obveznicu. Ako pogledate javno dostupne podatke, moj ulog je bio vrlo mali u odnosu na sve ostale koji su tada uložili u tu obveznicu pod potpuno jednakim uvjetima kao i ja, jer nisam uložila pod povlaštenim uvjetima”, poručila je.

Naglasila je da obveznicama nije trgovala

“Tom obveznicom nisam trgovala. Ja sam uložila i držala je do dospijeća. Neovisno od toga kakve sam informacije imala o toj banci, ako sam imala bilo kakve informacije, niti u jednom trenutku nisam tu informaciju zloupotrijebila da bi ostvarila osobnu dobit”, istaknula je Švaljek za N1,

O povlaštenim informacijama

“Nisam imala povlaštene informacije, imala sam informacije kao i svi drugi imatelji te obveznice, nisam trgovala obveznicama, nisam ni na koji način bila niti u prilici trgovati povlaštenim informacijama”, istaknula je Švaljek i dodala da “nije legitimno osuđivati bez dokaza i činjenica”.

O uvođenju eura

“Upotrijebit će se razni alati kako ne bi došlo do neopravdanog povećanja cijena. Dodatno povećanje cijena predstavljalo bi udar na standard građana.”

Komentiraj