FOTO: facebook.com

Zagrebačka scena kazališnih amatera i Centar kulture na Peščenici jednom godišnje organizatori su 42. Susreta kazališnih amatera Zagreba (SKAZ), koji se ove godine održavaju od 16. do 29. ožujka.

Najkvalitetnija kazališna ostvarenja SKAZ-a, a maksimalno njih pet, odabrati će se za predstavljanje na 22. Festivalu zagrebačkih kazališnih amatera (FZKA), koji će se održati 07. i 08. travnja.

SKAZ je godišnji susret sveukupnog zagrebačkog kazališnog amaterizma, najveći amaterski festival uopće i kao takav je već godinama prepoznat i podržan od Grada Zagreba, a ove godine i Ministarstva kulture.

Na daskama SKAZ-a svoje su prve glumačke korake započeli mnogi danas poznati i uvaženi glumci, redatelji, daramaturzi, umjetnici…kao što su Mario Kovač, Jadranka Đokić, Petar Cvirn, Ana Mahenić, Jelena Kovačić, Anica Tomić, itd, pa možemo bez ustručavanja reći da je amaterizam nezaobilazna karika u profesionalnom teatru.

Na 42. SKAZ-u prisustvovati će više od 400 sudionika i 38 predstava koje će biti prikazane u 15 dana. Najkvalitetnija kazališna ostvarenja koje odabire Stručno povjernstvo sastavljeno od tri člana, selektiraju se za Festival zagrebačkih kazališnih amatera (FZKA).

Prosudbeno povjerenstvo 42. SKAZ-a čine: Mira Muhoberec, dramaturginja i teatrologinja, Ivana Peroš, kazališna redateljica, Zlatko Krilić, književnik, scenarist i dramski pisac.

Na 22. Festivalu zagrebačkih kazališnih amatera najboljima će se dodjeliti i festivalske nagrade.

Nagrada za najbolji tekst dodjeljuje se isključivo dosad neizvođenim i neobjavljenim tekstovima suvremenih hrvatskih autora. Predstave izabrane za FZKA prihvaćaju se kao isključiva predselekcija za državni festival (56. Festival hrvatskih kazališnih amatera) koji se svakog svibnja održava u organizaciji Hrvatskog sabora kulture.

Ulaz na sve izvedbe je besplatan uz ulaznice koje možete preuzeti na blagajni kazališta najranije dva sata prije početaka predstava.

Raspored predstava pronađite na: www.knap.hr/centar/zska.asp

Komentiraj