SUSRET CHOPINA I PETRUCCIANIJA Objavljena prva slikovnica o jazzu u Hrvatskoj

Autor:

Naklada Ljevak

“Neobična večer uz klasiku i jazz” prva je slikovnica o jazzu u Hrvatskoj, a upravo je objavljena u Nakladi Ljevak. Kako kaže urednica Emica Calogjera, riječ je o glazbenoj slikovnici talijanskog autora, glazbenika, urednika i izdavača Rena Brandonija, u prijevodu Snježane Husić:

„Autor je zamislio i prikazao susret Fryderyka Chopina i Michela Petruccianija, dvojice velikana klavira iz dvaju naizgled nepomirljivih svjetova, klasične glazbe i jazza. Brandoni ih je prikazao kao likove suprotnih karaktera: Michel je otvoren i jako se želi sprijateljiti sa svojim susjedom, a Chopin je pomalo umišljen i razdražljiv pa Michela doživljava kao dosadnjakovića s kojim nema ništa zajedničko i koji ga samo ometa u stvaralačkom zanosu. Tijekom razgovora otkrivaju da imaju puno više sličnosti negoli razlika i da ih ujedinjuju ljubav prema glazbi i težnja prema savršenstvu u izvedbi. Poruka je slikovnice da glazba ne poznaje granice, slobodna je, stanuje u srcu svakog čovjeka; glazba je zajedništvo, jedini jezik na kojem smo svi isti.“

Kroz njihov se dijalog mladi čitatelji mogu upoznati s temeljnim razlikama između klasične glazbe i jazza, primjerice, o važnosti preciznosti i discipline u klasičnoj glazbi te improvizacije i maštovitosti u jazzu, ali i doznati pojedinosti iz života tih velikih glazbenika. Slikovnica je dio Brandonijeve serije o klasičnim, jazz i blues glazbenicima te je namijenjena djeci starijoj od devet godina.

„Glazbeni ulomci koji prate priču djeci omogućuju da odmah poslušaju ono o čemu se u priči govori i primijete te razlike. Namjera autora i nas kao izdavača jest potaknuti interes i djeci približiti nov i drugačiji sadržaj. Iznimno je važno da djeca upoznaju i slušaju kvalitetnu glazbu. Glazba im pomaže u usvajanju jezika, matematike, prirodoslovlja te u osobnom razvoju. Pomaže im da razviju svoje talente, otvara im nove mogućnosti i obogaćuje ih. Sa samo jednim satom glazbene kulture u osnovnoj i srednjoj školi, teško da ćemo odgojiti publiku za kvalitetniju vrstu glazbe. Glazbeni odgoj u školama je, kako kod nas tako i svugdje u svijetu, prva stvar koja se reducira ili ukine čim se postavi pitanje financiranja obrazovanja“, rekla je Emica Calogjera.

Prvo predstavljanje „Neobične večeri uz klasiku i jazz“ održano je u Dječjoj kući u Rijeci uz Jazz u školama. Riječ je o projektu kojim džezisti učenicima nastoje približiti povijest jazz glazbe i glavne trendove, kao i najutjecajnije izvođače. Ideja je cijele te priče, kaže Emica Calogjera, približiti i popularizirati jazz među djecom i mladima: “Najvažnije je djeci ponuditi kvalitetne sadržaje i zapravo je potrebno jako malo da im otvorite nove svjetove. Djeca u pravilu dobro reagiraju na klasičnu glazbu i jazz. Postoje, naravno, različiti stilovi jazz glazbe, ali s tradicionalnim jazzom vrlo dobro komuniciraju.”

Slikovnica nije moderna samo zbog pristupa temi već i zbog dodatnog sadržaja: glazbeni ulomci i priča u interpretaciji Nikše Marinovića mogu se poslušati skeniranjem kôda pa je slikovnica ujedno i audioknjiga.

Ova je slikovnica prva u nizu novog izdavačkog programa dječje knjige u Nakladi Ljevak, kaže Emica Calogjera. Uskoro izlazi slikovnica „To je matematika“ Chrisa Smitha, koja povezuje matematiku i glazbu.

„Nastala prema skladbi glazbenika i matematičara Toma Lehrera ‘That’s matematics’, ova slikovnica omogućuje djeci da kroz glazbu usvajaju različite matematičke koncepte. Najesen nam stiže nova interaktivna glazbena slikovnica ‘Slušaj glazbu’ koja donosi povijest glazbe i različitih glazbenih žanrova s naglaskom na emocije i maštu koje glazba potiče u slušatelja“, najavila je Emica Calogjera

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.