Sunja: Ubio osam konja na ispaši

Autor:

25.02.2012., Zagreb - Mirko Majsec iz Bobovja kraj Krapine je uzgajivac konja hladnokrvnjaka, a njegov konj Ricko je osvojio svjetsku nagradu na sajmu u Veroni. 
Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Tomislav Miletic/PIXSELL

Nepoznati počinitelj iz vatrenog je oružja krajem prošle godine i krajem siječnja ove godine kod Sunje ustrijelio osam konja autohtone pasmine hrvatskog hladnokrvnjaka istog vlasnika, izvijestila je u ponedjeljak sisačko-moslavačka Policijska uprava.

Kako je javljeno iz Policijske uprave, konji su najprije ustrijeljeni kod Strmena, a zatim kod Crkvenog Boka, gdje su bili na ispaši. Policija traga za počiniteljem toga kaznenog djela. Ustrijeljena su grla autohtone pasmine hrvatskog hladnokrvnjaka istog vlasnika, koji štetu procjenjuje na 120 tisuća kuna.

To nije prvi slučaj na tom području da netko zbog nepoznatog razloga “pravdu uzima u svoje ruke”.

Posljednjih godina na tom je području ubijeno dvadesetak konja. Problem je i dublji, upozorava konjogojac Josip Mačak.

“Konji čine štetu, sukobi će eskalirati”

Mnogi vlasnici konja, kako kaže, ne brinu se o svojim grlima, koja su na slobodnoj ispaši, pa čine golemu štetu na usjevima i u vrtovima.

Konjogojci su se nekoliko puta sastajali s predstavnicima policije, ali bitnih pomaka očito nema. Pokrenuti su i neki sudski postupci protiv pojedinaca, ali oni se nerijetko ponavljaju zbog formalnih razloga, a počinitelji još nisu kažnjeni.

Kako je rekao Mačak, koji je i sam podnio dvije prijave, posljednji je čas da se na području sunjske Posavine uvede više reda u konjogojstvo jer bi sukobi mogli eskalirati.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.