Sunak u Kijevu, najavio povećanje vojne potpore Ukrajini

Autor:

epa11032544 British Prime Minister Rishi Sunak speaks during the Atreju 2023 political festival in the gardens of Castel Sant'Angelo in Rome, Italy, 16 December 2023. The Atreju political festival in Rome was organized by Italian Prime Minister Meloni and her right-wing party, Brothers of Italy. The theme of this year's edition is 'Welcome Back Italian Pride' (Bentornato orgoglio italiano).  EPA/ANGELO CARCONI

EPA/ANGELO CARCONI

Britanski premijer Rishi Sunak najavio je u petak u Kijevu povećanje vojne pomoći Ukrajini kako bi mogla kupiti nove vojne dronove, uključujući izviđačke, dalekometne jurišne i pomorske.

London je jedan od najbližih ukrajinskih saveznika u ratu protiv Rusije i Sunak je rekao da će Velika Britanija povećati svoju pomoć u idućoj financijskoj godini na 2,5 milijardi funti, što je 200 milijuna funti više u odnosu na dvije prethodne godine.

“U Ukrajini sam kako bih prenio jednostavnu poruku. Naša potpora ne može i neće posustati”, objavio je Sunak na X-u, bivšem Twitteru.

Sunak je doputovao u posjet Kijevu u važnom trenutku u gotovo dvogodišnjem ratu jer su SAD i EU zbog unutarnjih sporova zaustavili važne pakete pomoći.

Kijev jako ovisi o vojnoj i financijskoj pomoći Zapada od početka ruske invazije u veljači 2022.

Britanija je najavila da će osigurati najveću pošiljku dronova Ukrajini od bilo koje druge nacije, a većina će ih biti britanske proizvodnje.

“Ministarstvo obrane surađivat će s međunarodnim partnerima kako bi značajno povećali broj dronova za obranu Ukrajine”, priopćila je britanska vlada

Sunakov ured objavio je da će dvije zemlje potpisati i sporazum o sigurnosnoj suradnji, što se nadovezuje na dogovor skupine sedam zemalja da će Ukrajini dati bilateralna sigurnosna jamstva.

Britanija je objavila da sporazum “formalizira niz potpora koje Ujedinjeno Kraljevstvo pruža i nastavit će pružati ukrajinskoj sigurnosti, uključujući obavještajnu suradnju, kibernetičku sigurnost, medicinsku i vojnu izobrazbu i suradnju obrambenih industrija”.

Ukrajina se dvije godine bori za načela slobode i demokracije, rekao je Sunak.

“Bit ćemo uz Ukrajinu, u njihovim najtežim trenucima i u boljim vremenima koja će doći”, poručio je britanski premijer.

OZNAKE: Ukrajina, Kijev, sunak

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.