Sumnjiva “Vinska omotnica”: Tvrtka Bačića i Šeparovića povlačila EU novac baš kao i Tomislav Tolušić

Tvrtka Blato 1902 iz Korčule, u vlasništvu članova obitelji i bliskih osoba predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a Branka Bačića i predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića, izdašnu je potporu iz državnih i europskih fondova dobila na način sličan onome na koji je Bačićev stranački kolega, kontroverzni bivši ministar Tomislav Tolušić, za svoju slavonsku vinariju također povukao više milijuna bespovratnih kuna, otkrio je Nacional u novom broju.

Nacionalov novinar Damir Petranović otkrio je kako se korčulanska tvrtka Blato 1902, u kojoj su Bačići i Šeparovići među najvećim dioničarima i nesumnjivo ostvaruju ogroman utjecaj, pokazala iznimno uspješnom u povlačenju milijunskih iznosa javnog novca kroz različite državne i europske potpore: kako je utvrdio Nacional, kroz razne programe Blato 1902 samo u posljednje tri do četiri godine dobilo je najmanje šest milijuna bespovratnih kuna.

Blato 1902. samo je 2020. godine primilo čak 3,4 milijuna kuna: iz financijskih izvještaja vidljivo je da su ukupni prihodi tvrtke iznosili 30 milijuna kuna, a dobit 700 tisuća kuna, pa je evidentno da bi bez bespovratnih sredstava njeno poslovanje bilo negativno. U toj godini tvrtka je, među ostalim, primila i 2,03 milijuna kuna na ime „ulaganja u fizičku imovinu“.

“Premda namjena nije eksplicitno navedena, po svemu je jednaka onoj na osnovi koje je Bačićev stranački kolega Tomislav Tolušić za svoju slavonsku vinariju također povukao više milijuna bespovratnih kuna. Radi se o famoznoj Vinskoj omotnici, koja je navedena u izvještaju uprave tvrtke o poslovanju u ovoj godini”, otkrio je Nacionalov novinar.

Podsjetimo, Nacional je nedavno objavio kako su revizori Europske komisije potkraj svibnja boravili u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) gdje su istraživali je li bilo nepravilnosti prilikom dodijele poticaja putem tzv. Vinske omotnice, a u okviru koje je više od dva milijuna kuna za svoju vinariju dobio i bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

REVIZORI EUROPSKE KOMISIJE U ZAGREBU: Meta istrage je Vinska omotnica iz koje je novac dobio i Tolušić

Više detalja o izdašnome državnome i europskom financiranju tvrtke u vlasništvu Branka Bačića i Miroslava Šeparovića, pročitajte u novom broju Nacionala.

EKSKLUZIVNO: Šest milijuna kuna u samo 4 godine za poticaj bivšoj korčulanskoj zadruzi u suvlasništvu članova obitelji Šeparovića i Bačića

 

Komentiraj