Šume godišnje apsorbiraju oko dvije milijarde tona ugljičnog dioksida

Autor:

15.01.2023., selo Dragacici, Fojnica (BiH) – Slapovi rijeke Kozice kod opcine Fojnica su, zbog svoje nepristupacnosti, slabo poznat lokalitet iako su u pitanju spektakularni slapovi divlje planinske rijeke okruzeni stoljetnom sumom. Na planinskoj rijeci Kozica, oko desetak kilometara od Fojnice, formiralo se nekoliko manjih i dva veca vodopada cija se visina krece od 5 do 20 metara. U pitanju je netaknuta priroda koju obilaze istinski zaljubljenici u prirodne ljepote.
Photo: Dejan Rakita/Pixsell

Svake godine iz atmosfere se ukloni oko dvije milijarde tona ugljičnog dioksida, ali uglavnom zahvaljujući šumama, usprkos sve većim investicijama u nove tehnologije, doznaje se u četvrtak iz izvješća više institucija predvođenih sveučilištem u Oxfordu.

Da bi se temperatura na planetu ograničila na 1,5 stupnjeva Celzijevijh iznad temperature u predindustrijskom razdoblju, kao što je zacrtano Pariškim sporazumom, potrebno je do 2050. iz atmosfere ukloniti oko 1300 puta više CO2 novim tehnologijama i dvostruko više putem drveća i tla, procjenjuje se u izvješću.

Koautor izvješća Steve Smith s Oxforda napominje da usprkos rastućem interesu za taj problem i sve većim ulaganjima postoje “velike rupe u informacijama”.

Uklanjanje CO2 uključuje skupljanje stakleničkih plinova i njihovo dugoročno skladištenje u tlo, oceane, geološke formacije ili proizvode.

Za sada se CO2 gotovo u cijelosti uklanja sadnjom drveća i boljom obradom zemljišta.

Od 2020. do 2022. globalne investicije za uklanjanje CO2 dosegle su oko 200 milijuna dolara, a od 2010. u javne institucije za istraživanje i razvoj slilo se oko četiri milijarde dolara.

Cilj većine zemalja je do 2050. ostvariti nultu stopu emisije CO2.

Jan Minx, s njemačkog Istraživačkog instituta Mercator, ističe da moramo “agresivno razvijati nove metode uklanjanja CO2 iz atmosfere” ako želimo ostvariti zadani cilj.

“To će potrajati jer smo tek na početku”, rekao je Minx.

U prosincu je američko ministarstvo za energetiku odobrilo 3,7 milijardi dolara za projekte uklanjanja CO2. EU planira do 2030. svake godine ukloniti pet milijuna tona CO2.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.