SUDSKA ODBIJENICA Hrvatska ne plaća obranu Josipa Perkovića

epa

Bivši jugoslavenski i hrvatski obavještajac Josip Perković, koji je u Njemačkoj nepravomoćno osuđen na doživotni zatvor zbog povezanosti s ubojstvom emigranata Stjepana Đurekvića, izgubio je na hrvatskom sudu spor u kojem je od države potraživao naknadu troškova njegove obrane koja najavljuje žalbu na tu odluku, izvještava HRT.

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo najavio je žalbu. Prije sudskog postupka tražio je podmirenje odvjetničkih troškova od MUP-a, no bivši ministar Ranko Ostojić odbijenicu je obrazložio tvrdnjom da MUP nije pravni sljednik nekadašnje Službe državne sigurnosti.

Obrana Josipa Perkovića, ali i njegova suosuđenika Zdravka Mustača od početka tvrde da bi Hrvatska trebala financirati Mustačevu obranu, kao što je to radila i u slučajevima drugih hrvatskih državljanina. Isticali su da to propisuju i zakoni o SOA-i i policiji prema kojima država financira obranu djelatnicima tih službi protiv kojih se vodi postupak zbog nedjela povezanog s obavljanjem službe.

No, državna su tijela takve tvrdnje odbacivala navodeći da je to “protivno moralu društava s obzirom da država nije dala nalog za ubojstvo”.

Perković i Mustač na sudu u Muenchenu u kolovozu prošle godine proglašeni su krivima za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Njemačkoj 1983. i osuđeni na doživotne zatvorske kazne.

Komentiraj