Hrvoje Jelavic/PIXSELL

SUĐENJE HORVATINČIČU “Nije utvrđeno da je doživio sinkopu”

Na šibenskom Općinskom sudu iznose se završne riječi na suđenju zagrebačkom poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću.

Nedvojbeno je kriv za smrt dvoje nautičara, mogao je poduzeti radnje za izbjegavanje sudara. Nalazi vještačenja su kontradiktorni, a njegovu obranu ne možemo prihvatiti jer nije uvjerio da nije vidio nesreću, a nacrtao je skicu nesreće”, rekla je tužiteljica Irena Senečić.

Kazala je i da kod Horvatinčića nije utvrđena sinkopa. “Nije utvrđeno da je doživio sinkopu. Najprije se opravdavao da mu je otkazao upravljački sustav, o čemu je poslao i priopćenje javnosti nakon nesreće. Od trenutna nesreće u pet je navrata zatečen u prekršaju prilikom vožnje automobila”, dodala je.

Horvatinčićev odvjetnik Branko Baica kazao je da su Horvatinčića mediji razapeli kao ubojicu i kriminalca za ono što se svakodnevno događa. Dodao je i kako je brzina kojom je Horvatinčić plovio bila primjerena.

“Ni u kojem slučaju se ne radi o neizravnoj namjeri, postoje okolnosti koje isključuju kaznenu odgovornost”, kazao je u završnim riječima Baica. “Nezahvalno je prebacivati odgovornost na poginulog, ali Sudsko vijeće mora uvažiti sve okolnosti. Njegovo skretanje udesno je dovelo do sudara”, dodao je Horvatinčićev odvjetnik. Dodao je i da je utvrđeno postojanje sinkope kod Horvatinčića.

Podsjetimo, riječ je o trećem suđenju Horvatinčiću za pomorsku nesreću u kolovozu 2011. u kojoj je je poginuo talijanski bračni par Salpietro. Horvatinčić je tada na njihovu jedrilicu naletio gliserom u akvatoriju Šibenika.

Komentiraj