Američkog drona presreo ruski lovac. Dron pao u Crno more

Autor:

Pixabay

Ruski borbeni zrakoplov sudario se s američkom bespilotnom letjelicom iznad Crnog mora, prisilivši američke zračne snage da obore svoju bespilotnu letjelicu, objavila je američka vojska.

Kažu da je dron izvodio rutinsku operaciju u međunarodnom zračnom prostoru kada su ga dva ruska zrakoplova pokušala presresti, javlja BBC.

Dodaje se i da je “nesiguran i neprofesionalan čin Rusa” umalo uzrokovao pad jednog od borbenih zrakoplova i drona.

Kako Javlja Hina:

Ruski lovac Su-27 presreo je u utorak američki vojni dron MQ-9 “Reaper” i udario u njegov propeler, nakon čega se bespilotna letjelica srušila u Crno more.

Dva ruska zrakoplova Su-27 presrela su američki špijunski dron, a jedan od njih se s njim sudario u 7:03 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Nekoliko puta prije sudara, ruski borbeni zrakoplovi ispustili su gorivo na MQ-9 i letjeli ispred njega u nesigurnim manevrima, rekla je američka vojska u priopćenju.

“Naša letjelica MQ-9 je provodila rutinske operacije u međunarodnom zračnom prostoru kada ju je presreo i udario ruski zrakoplov, što je rezultiralo padom i gubitkom MQ-9”, priopćio je general američkog zrakoplovstva James Hecker, koji nadgleda američke zračne snage u toj regiji.

“Zapravo, ovaj nesiguran i neprofesionalan čin Rusa zamalo je uzrokovao pad obje letjelice.”

Moskva zasad nije komentirala incident.

Američka vojska rekla je da je incident slijedio obrazac opasnog ponašanja ruskih pilota koji djeluju u blizini zrakoplova kojima lete SAD i njegovi saveznici, uključujući nad Crnim morem. Crno more nalazi se između Europe i Azije i među ostalim zemljama graniči s Rusijom i Ukrajinom.

Predsjednik Joe Biden obaviješten je o incidentu iznad Crnog mora, rekao je glasnogovornik Bijele kuće John Kirby.

Iako je bilo drugih takvih presretanja ovo je bilo vrijedno pažnje jer je bilo “nesigurno i neprofesionalno” i uzrokovalo je rušenje američke letjelice. Dakle, jedinstveno je u tom pogledu, rekao je Kirby.

“State Department će razgovarati izravno sa svojim ruskim kolegama i izraziti našu zabrinutost zbog ovog nesigurnog i neprofesionalnog presretanja”, rekao je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.