Sudac zagrebačkog Općinskog građanskog suda iznenada promijenio prezime Rus u Duk

Sudac parničnog odjela Općinskog građanskog suda u Zagrebu Marko Rus odnedavna je promijenio prezime. Više se ne preziva Rus, nego Duk. Tu je informaciju Nacionalu prvotno otkrio jedan njegov sudački kolega iz Općinskog građanskog suda u Zagrebu, a Nacional je to dodatno provjerio uvidom u javno dostupni popis sudaca parničnog odjela toga suda.

Na tom popisu nedavno se pojavilo ime Marko Duk, a sudac koji se preziva Rus više nije na tom popisu. Sudački izvor koji je Nacionalu dojavio tu informaciju navodi da se taj sudac odlučio na taj potez zato što se zbog ruske agresije na Ukrajinu više nije osjećao ugodno noseći prezime Rus.

Radi se o sucu koji je privukao pozornost javnosti kada je u veljači 2016. nepravomoćno presudio da izdavač tjednika Nacional mora tadašnjem predsjedniku HDZ-a i prvom potpredsjedniku Vlade s ovlastima zamjenika Tomislavu Karamarku isplatiti 70 tisuća kuna odštete zbog autoriziranog intervjua s Josipom Manolićem, objavljenog 2. lipnja 2015., u kojem je Manolić izjavio da je Karamarko bio doušnik Udbe.

Osim toga, Nacional je po toj nepravomoćnoj presudi bio dužan sa svojih internetskih stranica obrisati taj tekst, kao i tekstove koji su s njim. Duk je Karamarku tad poklonio vjeru da navodi iz Manolićeva autoriziranog intervjua nisu točni i zato što Nacional prije objave intervjua nije kontaktirao i Karamarka. Štoviše, sudac Duk je iskaz tužitelja, odnosno Karamarka, ocijenio kao “iskren, istinit, siguran, jasan, logičan i životno uvjerljiv, a koji iskazi se međusobno u bitnim točkama u potpunosti podudaraju i u suglasju su s dokazima u spisu predmeta”, dok je iskaz autorice intervjua Orhidee Gaure Hodak, koja je također svjedočila u postupku, ocijenio kao “djelomično istinit, a djelomično subjektivnog karaktera”.

Međutim, u rujnu 2018. Županijski sud u Dubrovniku u vijeću sastavljenom od sudaca Marije Vetme, predsjednice vijeća, Noemi Butorac, članice vijeća i sutkinje izvjestiteljice, i Srđana Kuzmanića, člana vijeća, donio je za slobodu javne riječi u Hrvatskoj izuzetno važnu presudu i preinačio jednu pogrešnu, za slobodu javne riječi bitno opasnu prvostupanjsku presudu koju je u korist Tomislava Karamarka, bivšeg predsjednika HDZ-a i bivšeg prvog potpredsjednika Vlade, na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu donio u tom slučaju vjerojatno pristrani sudac Marko koji se odnedavno preziva Duk.

Komentiraj