Pixabay

SUD ODLUČIO: Štrajk u CA nezakonit

Županijski sud u Zagrebu u četvrtak je donio konačnu odluku o zabrani štrajka u Croatia Airlinesu (CA), uz obrazloženje da tuženik – sindikat Organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA)  nije pregovarao u dobroj vjeri radi sklapanja novog kolektivnog ugovora i da ne želi nastali spor riješiti mirnim putem.

Na to ukazuje činjenica da je Sindikat ORCA odustao od daljnjih pregovora nakon što nije prihvaćen njegov prijedlog kolektivnog ugovora, stoji u obrazloženju suda.

Da je tuženik imao stvarnu namjeru pregovarati o sklapanju kolektivnog ugovora, sud zaključuje da bi nastavio pregovore nakon odustanka u studenom 2017. koji je uslijedio nakon otkazanog štrajka najavljenog te godine budući da je uprava CA pozvala Sindikat na daljnje pregovore, i to na sastanke 3., 10. i 17. siječnja 2018. godine.

Navodi se i da je uprava nakon isteka starog kolektivnog ugovora 31. prosinca 2016.  nastavila ga provoditi i ispunjavati sva prava radnika koja su bila ugovorena  tim ugovorom.

Ujedno potpisana je promemorija, sklopljena između uprave i sindikata, u kolovozu 2017.,  kada su radnici u cijelosti prihvatili isplatu i provođenje svih prava iz kolektivnog ugovora koji je prestao važiti.

Stoga Sud zaključuje da sindikat svojim postupanjem nije omogućio sklapanje novog kolektivnog ugovora budući da nije postupao u dobroj vjeri, a najavljena industrijska akcija – štrajk, najavljena za 8. kolovoza 2018., utvrđena je nazakonitom.

Sindikatu se zabranjuje organiziranje i provođenje štrajka najavljenog za 8. kolovoza, navodi se u odluci suda.

Sindikat najavio žalbu Vrhovnom sudu

Predsjednik ORCA-e Antonio Čorak najavio je žalbu Vrhovnom sudu. “Nismo zadovoljni odlukom, žalit ćemo se na odluku Vrhovnom sudu i nadamo se da će on donijeti drugačiju odluku. Razočarani smo načinom na koji način je ova odluka donesena, rečeno je da mi nismo pregovarali u dobroj mjeri. Ne znam kako je to moguće, po kojim je parametrima to odlučeno. Samo na račun naše dobre vjere i nade smo taj štrajk toliko dugo odgođali”, rekao je novinarima ispred suda Čorak.

ORCA ima osam dana da uloži žalbu, a Vrhovni sud zatim u roku od pet dana mora donijeti odluku.

Branka Sremac iz Croatia Airlinesa kazala je kako je ovakva odluka veselje i za putnike i za domaće zračne luke. “Poruka Croatia Airlinesa je, kao što je i presudom na kraju svima poručeno, pregovori, pregovori, pregovri…”, dodala je.

Naglasila je kako su oni socijalno osjetljivi i imaju tradiciju kolektivnog pregovaranja. “Nadam se da će svi vidjeti da izlaz nije u štrajku. Naprosto, cijela javnost je čula zahtjeve naših radnika, nema ništa novo što bi se u tom štrajku reklo… Dogovori i ugovori se mogu postići jedino pregovorimo”, rekla je novinarima.

Komentiraj