Sud BiH odbio zahtjev Dodikove obrane za izuzećem sutkinje Ćosić – Dedović

Autor:

30.08.2023., palata Republike, Banjaluka (BiH) – Milorad Dodik, predsjednik RS, odrzao konferenciju za medije povodom presude u slučaju “Slaven Kovacevic protiv BiH“ Medjunarodnog suda za ljudska prava u Strazburu i nazvao tu odluku "smecem". Takodje je komentirao i postavljanje statue Tvrtka Kotromanica u Sarajevu i nazvao to "kradjom historijskog identiteta". Najavio je da ce politicki lideri u RS zajedno sa Hrvatskim narodnim saborom u BiH razmotriti plan za obranu konstitutivnosti naroda. Dodik je u posjetu danas primio i predstavnike kompanije China Energy cime je potvrdjena  Dodikova inicijativa da se RS okrece investicijama i saradnji sa Kinom.
Photo: Dejan Rakita/Pixsell Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) je u utorak, 5. rujna, odbio zahtjev obrane Milorada Dodika za izuzećem sutkinje Jasmine Ćosić-Dedović iz slučaja u kojem se predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i v.d. direktora Službenog glasnika ovog entiteta Miloš Lukić terete za kazneno djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH.

Iz Suda Bosne i Hercegovine potvrdili su za Radio Slobodna Europa (RSE) da je ova odluka donesena na Općoj sjednici Suda BiH te da će o odluci ubrzo obavijestiti i obranu Milorada Dodika.

Ćosić-Dedović bi sada trebala odlučivati o potvrđivanju optužnice protiv Dodika i Lukića.

Sud je 24. kolovoza zaprimio iz državnog Tužiteljstva dopunjenu optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića.

Tužiteljstvo BiH je podiglo optužnicu protiv Dodika i Lukića 11. kolovoza i poslalo Sudu BiH na potvrđivanje, ali Sud je 18. kolovoza nju vratio Tužiteljstvu na uređenje i dopunu.

Optužnica je uslijedila nakon što je Narodna skupština RS 27. lipnja usvojila dva sporna zakona, koje je po redovnoj zakonodavnoj proceduri Dodik potpisao te su objavljeni u Službenom glasniku RS.

Radi se o zakonima koji navode da se odluke Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR) više neće objavljivati u ovoj publikaciji, a time ni poštovati u tom bh. entitetu, kao i da se u RS više neće primjenjivati odluke Ustavnog suda BiH.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je svojim odlukama od 1. srpnja poništio oba zakona.

Dužnosnici RS-a na čelu s Dodikom osporavaju legitimitet visokog predstavnika, jer su se njegovom službenom imenovanju u Savjetu sigurnosti Ujedinjenih naroda protivile Kina i Rusija, piše Radio slobodna Europa. 

Tko je sutkinja koje se boji Milorad Dodik?

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.