Sučeljavanje na HRT-u: “Tko želi doći na vlast? Vječni stipendist na čelu te ekipe, drparoš tranzistora”

Večeras od 20:10 sati održava se predizborno sučeljavanje na HRT-u na koje dolaze Tomislav Ćorić, Rajko Ostojić, Krešimir Bubalo, Marija Selak Raspudić, Tomislav Tomašević i Ivan Vilibor Sinčić.

Sudionici sučeljavanja raspravljat će o aktualnim gospodarsko-političkim temama.

HRT je na sučeljavanje pozvao stranke i koalicije, koje prema HRejtingu prelaze prag od 4% na nacionalnoj razini ili u nekoj od izbornih jedinica. Poziv na sučeljavanje dobili su Restart, HDZ, Domovinski pokret, Most, Možemo i Živi zid.

Na sučeljavanje su, inače, pozvani lideri svih stranaka koje imaju više od četiri posto podrške u HRejting anketi, ali ona će večeras proći bez Andreja Plenkovića, Davora Bernardića te Miroslava Škore.

Iz HDZ-a su ranije objasnili da je poziv na HRT-ovu debatu stigao kasnije i predviđa sasvim drukčiji format debate sa šest predstavnika stranaka/koalicija. Plenković je u ponedjeljak sudjelovao na RTL-ovoj debati, a s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem sučelit će se u petak na Novoj TV.

Tijek sučeljavanja:

Krešimir Bubalo iz Domovinskog pokreta rekao je da je evidentno da je Plenković zazivao sučeljavanje, a nije došao. “Ako nisu predsjednici stranaka, onda je logično da nije ni Škoro. Očekivali smo da se tri lidera suoče”, rekao je.

“Imali ste prilike gledati sučeljavanje na RTL-u, koliko ja znam Plenković je pristao na sučeljavanje s Bernardićem 16. lipnja”, rekao je.

Rajko Ostojić je rekao da je Bernardić trebao doći, ali nije Plenkvić. “On je bjegunac. Vjerojatno priča sa Charlesom Michelom”, rekao je.

Marija Selak Raspudić rekla je da je to da netko nije došao zbog nekog drugog neugodno slušati. “Ovo prikazuje pomor naše politike”, rekla je.

“Mislim da je sramota da ovdje nema Plenkovića. Ponio se nezrelije od Kolinde. Pljunuo je na javnu televiziju koju svi plaćamo”, poručio je Tomislav Tomašević.

Kratko uvodno predstavljanje

Krešimir Bubalo: Hrvatska je prošlih 30 godina imala mogućnosti vidjeti kako nas je vodio SDP i HDZ. Zaostajali smo dok su drugi rasli. Okupili smo umirovljenike i zelene. Bitno je izaći na izbore i pokazati što birači žele. Želimo da se gospodarski projekti, financijska i proračunska politika vode na drugi način. Želimo jednu suverenističku politiku.

Ivan Vilibor Sinčić: Kao što vidimo već su se formirala dva bloka – lijeva kolacija i desna. Već oni dijele ministarstva i cjepaju što će ići kome. Mi smo ovdje jedina treća opcija, jedini predstavljamo pravu promjenu. Napravili smo puno više nego svi oni na vlasti.

Tomislav Ćorić: Iza nas su četiri izazovne godine u kojima smo ekonomsku politiku RH digli na drugu razinu, imamo manji javni dug, kreditni rejting. Protekle četiri godine su godine kriza. Upravo zbog toga želimo nastaviti istim putem. Sigurna Hrvatska su sigurne plaće, sigurne mirovine, jak zdravstveni sustav.

Marija Selak Raspudić: Nadam se da će biti neke koristi od tog sučeljavanja. Neki svjetovi se brinu za opće dobro gdje politika nije svijet trgovine.

Tomislav Tomašević: Naše političke vrijednosti su socijalna pravda. Okupili smo ljude koji su u lokalnoj zajednici. Nismo Bandićeve skute. Okupili smo one koji imaju borbenost i znanje i one koji su pokazali da ih se ne može kupiti. Želimo to napraviti i u Hrvatskom saboru.

Rajko Ostojić: Ovo je program za oporavak hrvatskog gospodarstva, društva, bolju kvalitetu života, bolje obrazovanje, sigurnije i učinkovitije zdravstvo. Nije vrijeme za politička prepucavanja, komunizam i cirkus.

Već nakon uvodnih izlaganja zaredale su se replike.

Bubalo: Nemojte nas stavljati s HDZ-om.

Sinčić: Vaše pravo ime je Imovinski pokret, a ne Domovinski pokret.

Bubalo: Gospodin Sinčić je zadovoljan u Europskom parlamentu sa svojom plaćom. Ne možete reći da je nešto imovinski pokret ako je domovinski pokret.

Sinčić: Škoro je promijenio stav, tu su kalkulacije, sad već kaže da može s Plenkovićem.

Ostojić: Ovo je vrijeme za iskusne ljude, ne za populizam, ja večeras neću sudjelovati u tome. SDP vodi u svim anketama, samo ću to sada reći.

Pad BDP-a 9 posto – kako očuvati radna mjesta? 

Bubalo: Hrvatska vlada kad se sastane mora donijeti odlične mjere. Hrvatska ne tako davno je trošila 100 milijardi kuna, danas troši 150. Gospodarstvo moramo rasteretitit. Evidentno je da nas investitori zaobilaze. Ako je država preskupa, ako imamo visoke takse i poreze, kada imamo veliki porez na dohodak, Hrvatska je potrebna reforma.

Sinčić: Korona kriza je pokazala koliko su HDZ i SDP devastirali Hrvatsku. SDP je 2003. prodao INU za četvrtinu vrijednosti. Ministri su podijelili razliku ispod stola. Isto je bilo kod HDZ-a kad ga je vodio Sanader. Sad smo se nasukali. Britanija je 200 mlrd funti upumpala u svoju državu, tako i mi moramo riješiti pomoću Centralne banke.

Ćorić: Hrvatska je u ovu krizu ušla vrlo otporna što smo pokazali u proteklih par mjeseci. Veće su plaće, prosječna primanja, rasterećenje od devet milijardi kuna. Sve nam je to omogućilo da krizu koja je udarila u cijelu Europu mi apsorbiramo. Imamo nekoliko tisuća više zaposlenih nego prethodnih mjeseci.

Selak Raspudić: HDZ je učinio veliku grešku jer je omogućio centrama poput Lidla i Kauflanda da slobodno posluju, dok su to zabranili kumicama. Pobrinut ćemo se da će oni moći prodavati svoje proizvode. Smanjit ćemo BDP, smanjiti moratorij na kredite. Morat će se financirat jedan dio radnog vremena. EU fondovi da, ali oni nisu besplatni i smanjiti parafiskalne namate.

Tomašević: Upozorio bi da nismo došli na razinu radnih mjesta koja su bila prije krize 2008. Što se tiče mjera, jasno je da ne možemo ići na staro iako i to trebamo, ali moramo napraviti zaokret u razvoju. Ne možemo čekati daljnje krize da uvozimo 60 posto hrane ni da nemamo kapacitete da proizvodimo medicinski materijal.

Ostojić: Grad Zagreb treba obnoviti. Ne samo Zagreb već i okolicu. Drugo je moratorij na kredite, treće zakon o neporezivom djelu dohotka. Nije vrijeme za štednje, već za ulaganje i potrošnju kao i teritorijalni preustroj.

Sinčić: Gdje će raditi naši radnici, gospodine Ćorić? U potpunosti predajete INU Mađarima. Vaš program su bajke i floskule.

Bubalo: Vidjet ćete gospodine Ćoriću da vam nezaposlenost raste.

Čorić: Bilo bi dobro da se ne referirate na neprovjerene članke, da se referiramo na vašu karijeru svašta bismo našli. Gospodine Sinčiću, lažete za Crosco.

Tomašević: Što se tiče Zagreba treba ga obnoviti, ali zahvaljujući HDZ-u trebat će nam sto godina. Imamo novac na raspolaganju iz EU fondova, ali ga treba preusmjeriti.

Selak Raspudić: Ćoriću, ovo je sramotno i seksistički. Takvim tipom ponašanja najviše štetite sebi. Imate sreće da je prekinuta afera prisluškivanja.

Ćorić: Kad izlazite s ekonomskim promišljanjima onda treba te teze pojasniti našim građanima. Hrvatska ekonomija će nastaviti po zelenom planu.

Sinčić: Ostojiću, vi govorite sad o nekakvoj potrošnji. Vašu politiku kroje banke. Kad ste došli na vlast povećali ste poreze i devastirali brojna poduzeća.

Ostojić: Vaš najveći uspjeh je što ste se deložirali u Bruxelles. Pustite aktiviste. Što se tiče švicaraca jedino je SDP spasio deset tisuća banaka.

Selak Raspudić: Naš ekonomski program mnogo je obuhvatniji od trenutnih brojki. Mi ćemo dokinuti klijentelizam i korupciju. Devastirali ste zemlju.

Sinčić: Most je dva puta doveo HDZ na vlast i sad se kao načelno idete borite protiv toga. Gospodin Petrov je gurao zakon koji je manjim obiteljima nanio štetu.

Selak Raspudić: Sinčić, niste više novo lice na političkoj sceni.

Kako će se Hrvatska postaviti vezano uz pandemiju korona virusa te koje mjere bi ste poduzeli ako se cjepivo pronađe?

Bubalo: Sve se naglo zatvorilo i naglo se otvorilo. Cijelo vrijeme smo kao poduzetnici tražili da radimo. Nije trebalo napraviti takvo zaključavanje gospodarstva i evidentno je da to ne možemo više raditi. Nismo spremni dočekali ovu epidemiju. Najgore je kad jedan čovjek donosi sve odluke.

Sinčić: Politika vlade je u potpunosti promašena. Umjesto da je zemlja u karanteni samo je trebalo staviti ugrožene skupine. Jednostavno što se tiče cjepiva, ako je korona bolest slična gripi, trebalo bi biti preporučano.

Ćorić: Nesretni smo zbog žrtava, međutim vjerujem da smo usporedno s drugim zemljama odlično reagirali na korona krizu. Spasili smo preko 500 tisuća radnih mjesta.

Selak Raspudić: Ne mislim da ću se cjepiti jer nisam u ugroženoj skupini. Pitanje je kako će građani doći do primarne zdravstvene njege. Morat ćemo naći drugačije modalitete tako da zadržimo fleksibilnost bolnica. Bitna je i psihološka pomoć.

Tomašević: Stvar je odgovornosti prema drugima. Treba se stvoriiti imunitet krda, ja ću se cjepiti. Ne zbog sebe, već zbog drugih. Stožer je izgubio svaki kredibilitet. Kad se vidjelo da jedna pravila vrijede za sve, a druge za HDZ. Treba pronaći balans.

Ostojić: Gospođo Selak Raspudić cijepite se, vi niste rizični, ali možda netko vaš je. To je rizično. Naš model će biti između švedskog i austrijskog modela. Čuvat ćemo domove za starije, studenske i učeničke domove, samostane… Više neće biti tenis raspašoja.

Ćorić (Ostojiću): Vi ste sam od sebe ušli u izolaciju i sami od sebe ste izašli iz izolacije za sučeljavanje. Kako se to skače u i iz izolacije?

Ostojić (Ćoriću): Ja sam vam najsigurniji u Hrvatskoj. Imam nalaz, pustio mi je doktor uputnicu. To je bila preporuka.

Tomašević: Očito nema nedodirljivi jer ih premijer Plenković dodiruje, i zaražene. To da su skoro svi članovi Stožera u HDZ-u je poraz za ovu državu.

Selak: Meni je bilo neugodno što radi Stožer, kako moraju pravdati HDZ i Plenkovića. Više nitko koronu ne shvaća ozbiljno, a za to je najviše zaslužan HDZ.

Ostojić: Plenković je dirao zaraženog, imao je kontakt.

O mirovinama

Selak Raspudić: Moramo stvoriti okruženje pravne i poslovne sigurnosti čega nema bez rješavanje korupcije i klijentelizma. To moramo napraviti kako bismo imali mirovine.

Tomašević: Trećina umirovljenika je na rubu siromaštva. Neodržive su ovakve povlaštene mirovine, one nisu stečene radom. Sve dok ne promijenimo ekonomsku politiku, nećemo imati više mirovine.

Ostojić (voditelju Togonalu): Replika vama, rekli ste da postajemo nacija staraca, molim vas, starijih osoba. Vi ste javna televizija, vodite računa o izričaju.

Bubalo: Ne može se nitko kockati novcem iz fondova, to su novci građana.

Tomašević: Činjenica je da 2008. i 2009. je SDP nastavio sa mjerama štednje. To je dovelo do pogrešnih mjera što je potvrdila i Svjetska banka.

Zeleno gospodarstvo

Ćorić: Hrvatska ima prirodni potencijal. U tom smjeru ide i ostatak energetskog razvoja RH do 2030. Želimo Hrvatsku učiniti energetski neovisnom da se ulaže u obnovljive izvore energije. Hrvatska više nikad neće patiti od nestašice plina.

Selak Raspudić: To je jedan od prioreta naših politika. Imamo veliki potencijal u solarnoj energiji, a ona je svega 0.5. posto od ukupnih izvora energije.

Tomašević: Obnovljivi izvori energije ključni su za zelenu transformaciju. To se može napraviti kroz zelenu javnu nabavu, to je napravio i Portugal. Građani trebaju biti vlasnici obnovljivih izvora energije.

Ostojić: Hrvatska je odredila prioritet. Trebamo razvijati čisto gospodarstvo i dekarbonizaciji energetskog sektora. Vjetroelektrane, mikrosolariji, to trebamo proizvoditi u Hrvatskoj. Trebamo sačuvati bioraznolikost Hrvatske.

Selak Raspudić: Očekivala sam od Ćorića da će me napadati, ali ne od vas. Cijenim da se vi bavite tom temom, ali nemate moratorij na to.

Tomašević: Mislite monopol, a ne moratorij? Ja sam prije 20 godina ušao u udrugu za zaštitu okoliša, onu koja je tužila ovaj projekt Krš-Pađene, zbog kojeg je uhićena Rimac.

Ostojić: Vidite što su Bandić i Mikulić napravili, uništili su Zagreb. Mirela Holy je preteča. Nafta nestaje, ali naftni lobij je u Hrvatskoj strašno jak.

Tomašević: Da, taj gospodin, ako ga možemo tako nazvati je najavio da će zatvoriti Jakuševac, sad im je produženo do 2028. To je brdo korupcije, najveće brdo južno od Medvednice.

Ostojić: Mirela Holy, sorry što te spominjem, ali ona je preteča zaštite okoliša. Mislim da se ona time počela baviti s 14, 15 godina.

Zdravstvo

Tomašević: Mislim da se u ovoj krizi pokazalo da zdravstveni sustav mora biti javan. Bilo kakva privatizacija zdravstva je za nas neprihvatljiva. Moramo gledati kako reformirati zdravstvo da bude učinkovitije, ali ne privatizacije. Najveći problem su dugovi bolnici.

Ostojić: Pacijent koji ima ozbiljnu bolest mozga se početkom godine prijavio za pretragu, naručen je 2022. Dvije godine čekanja. Tako radi HDZ. Dug u zdravstvu je nikad veći, zaguglajte.

Bubalo: Kosturi iz ormara će izaći u tjednima koji slijede. Brzina je najvažnija u hitnim slučajevima, želio bi zahvaliti svima u zdravstvu. Rad je da i država sukladno zakonu izvršava svoje obveze u roku od 60 dana.

Sinčić: Cijene lijekova se u Hrvatskoj formiraju dekretom. Usklađuju se s bogatijim zemljama. Zbog dekreta ministra zdravstva plaćamo skupe lijekove. Lobiji sve diktiraju. Nema političke volje da se sasječe ta hobotnica.

Ćorić: Pretrage se već sada obajvljaju izvan limita. Dva mjeseca zbog krize nije se moglo raditi.

Selak Raspudić: Moramo očuvati solidaran sustav, to je jedna od naših najvećih vrijednosti. Moramo zadržati liječnike i racionalizirati poslovanje. Nemamo funkcionalni zdravstveni sustav.

Ostojić: Mi smo na gipsu uštedjeli 15 milijuna kuna. Trebaju nam i dobri parkinzi. Gospodine Sinčiću, dogovorite cijene lijekova u EU. Imate dobru plaću, slomite EU.

Tomašević: Bandić radi mobing nad zaposlenicima Srebrnjaka. Uz pomoć HDZ-a je izabran specijalizant za ravnetelja Srebrnjaka, to je sramota.

Ostojić (Bubalu): Moja radna knjižica je oduvjek na fakultetu. Sad sam profesor i na KBC-u sam. Pogledajte svoju radnu knjižicu, prečesto mijenjate zanimanja. Oslobodite parking.

O pobačaju

Tmašević: Mi smo za siguran i besplatan pobačaj, degutantno mi je da uopće raspravljamo o tome.

Ostojić: Ja bi rado preskočio ovu temu, kad čujemo što se događalo silovanim ženama, kad čujemo o abortusu… Čuvajte žrtve, sankcionirajte zlostavljače, sačuvajte ljudska prava. Donio sam zakon o medicinski pomognutoj oplodnji, nema tko me nije prozivao. Ali ima Boga. HDZ-ovci i Mostovci koji su me prozivali su rekli da dobro da je donesen zakon. Postali su djedovi i bake. Djeca se rađaju zbog medicinski potpomognute oplodnje. Čuvajte to, nemojte otvarati teme od kojih se ljudima gadi, civilizacijsko dno dna. Imat ćemo liberalan zakon, bit će donesen do konca godine.

Bubalo: Mi se zalažemo za život. Ja imam četvero djece, ponosan sam na to. Mi jesmo za život i to progovaramo. Volio bi da u Hrvatskoj imamo više djece, ali ovo je osobna stvar i ženina je zadnja.

Sinčić: Nismo ideološki opredjeljeni, svaki od naših zastupnika imao bi individualni odgovor. Mi smo bili za to da se objavi registar pedofila.

Ćorić: Treba modernizirati zakon, pojedine članke treba mijenjati. Ima moralnih komponenti koje će biti predmet proučavanja i promjena zakona u idućem razdoblju.

Selak Raspudić: Teško je uopće razgovarati o ovoj temi, smatram je vrlo osjetljivom. I sama imam mogo dvojbi oko nje, nije me sram to priznati. Nećemo nigdje doći ako u raspravu krenemo sa zgražanjem. U Mostu smo otvoreni, mislimo da trebamo razgovarati. Samo je jedan cilj, da smanjimo broj pobačaja i da on u potpunosti nestane. Ako govorimo u progresivnosti, onda gospodina Tomaševića koji se time busa u prsa pitam zašto bi u 21. stoljeću zabranio priziv savjesti.

Ćorić: Gospođa Selak Raspudić je u nekoliko navrata išla vrlo perfidno prema meni u ideji da je omalovažavam, da sam seksistički nastrojen. Bilo bi zgodno da o ovoj temi porazgovarate s gospodinom Raspudićem, on ima vrlo zanimljiveteze o ovoj temi, a i na listi je Mosta.

Selak Raspudić (Ćoriću): Bilo bi zgodno da kažete svoj stav o pobačaju, a ne skrivate se iza Ustavnog suda kao demokršćanska stranka. Odgovorit ću, riječ je o jednoj medijskoj manipulaciju, s ovom se temom ne bi se smjeli nabacivati za političke bodove. Moj suprug je govorio o zaštiti života, rekao je humanističku stvar da su djeca koja su nastala u silovanju jednako vrijedna, ili vi mislite drugačije.

Borba protiv korpcije

Ostojić: Društvo nema kulturu i koje ima korupcije ne može napredovati. Nakon HDZ dugovi i recesija. Klijentelizam i korupcija caruju u HDZ-u.

Bubalo: Zakon o podrijetlu imovine može biti funkcionalan. Bitna je transparentnost i objavljeni javni natječaji. Bitna je digitalizacija u RH kako bi sve bilo dostupno našim građanima. Pokazalo je da imamo previše općina i gradova, bitna je funkcionalnost. Revizija stavlja zabilježbe na neke općine i gradove, to nije dobra.

Sinčić: Predali smo u saborsku proceduru tri zakona, zaštita zviždača. ispitivanje imovine Moramo ispitati imovinu u javnom sektoru bez da se ispita od kud nekim ministrima jahte. Treći zakon je onaj koji regulira imovinsku karticu. Možete imati deset stanova i prebaciti ih na prata. Htio bih reći da suzbog naše borbe razotkrivene brojne afere od Hrvatskih šuma, HBOR-a, Uljanika…

Ćorić: Korupcija ima ime i prezime. Svatko tko je osumnjičen za to treba za to i odgovarati. Bilo tko, bilo koja javna osoba, bilo koji javni dužnosnik. Što se tiče pobrojavanja imovine kroz imovinsku karticu, zašto ne. Ukoliko radimo javne dužnosti trebamo trebamo željeti to napraviti. Što se tiče gospodina Ostojića, HDZ ostavlja 109.000 radnih mjesta, 1110 kuna veću prosječnu plaću, 300 kuna veću prosječnu mirovinu, 725 kuna veću minimalnu plaću. A tko želi doći na vlast? Vječni stipendist na čelu te ekipe, drparoš tranzistora kao potpredsjednik vlade ili što? Govoim o Beljaku. Ili Sabo osuđen za korupciju.

Selak Raspudić: HDZ je rekao da radi novu stragiju protiv korupcije. Ako to nije smijanje u lice svim našim građanima, onda ne znam što je. Što se tiče borbe protiv korupcije, prvi je zahtjev transparentnosti na svim razinama. Osnovna je transparentnost biranja glavnog državnog odvjetnika. To su sve retroaktivne mjere. Osnovni problem su ljudi koji zloupotrebljavaju zakone. Ne bi imali zahtjev za tolikom transparentnošću da imamo bolje političare. Moramo mijenjati tu strukturu i time ćemo riješiti problem korupcije.

Tomašević: Kako riješiti problem korupcije? 5. srpnja poslati HDZ u samoizolaciju. To je stranka koja se sudi za korupciju. Mogli bismo je skraćeno zvati Kradeze. Treba napraviti reformu pravosuđa, primjer je gospodin Horvatinčić. Čovjek je osuđen na pet godina zatvora, nije u zatvoru jer se liječi pa ispija kavu na špici. Jel’ to normalno? Očito je da građani nisu jednaki pred zakonom. Bitno je da ljudi biraju zastupnike.

Sinčić: To da se HDZ i SDP bori protiv korupcije, vi bi trebali prvo provjeriti porijeklo imovine ljudi koji se nalaze na vašoj listi. Njih prvo pitajte gdje su milijarde, a sve one koji štiite vi ste njihovi zaštitinici.

Ostojić: Plenković je promijenio tri državna odvjetnika, 11 ministara je otišlo. Nisam bahat kao docent Ćorić. Nemojte govoriti o takvim stvarima. Bjegunac Plenković je pobjegao s HRT-a.

Ćorić: HDZ je stranka koja je bila na čelu kad je država osnovana i ona koja je odvela Hrvatsku u EU.

Sinčić: Smatram da je državna revizija jedna od najboljih hrvatskih insititucija. Škoro je trebao vratiti 250 tisuća kuna, nije to napravio do danas.

Bubalo: Nisam odvjetnik Miroslava Škore niti planiram biti ičiji. U Hrvatskom medijskom prostoru se događa svašta, ali to je život političara.

Migrantska kriza

Sinčić: To je strateški i globalni problem. Nemoguće je bez globalnog djelenja dati odgovor na to rješenje. Naša zakonska obaveza je štititi granice. To je i humanitarni problem, ali dugoročno rješenje je da se zemlje Afrike i Azije razviju.

Ćorić: Složit ću se u djelu sa Sinčićem. Nismo protiv ilegalnih migracija. Hrvatska je odradila sjajan posao jer smo zaustavili tisuću ilegalnih prelazaka. Jasan je motiv ovih migracija. Europa treba biti solidarna i promišljati o sigurnosti i ekonomskoj budućnosti.

Selak Raspudić: EU se raspala što se tiče migracija. To je u prvom redu političko pitanje. Postoji neravnopravnost unutar EU. Moramo se postaviti suvereno i biti humani. Prioritet je granica s BiH i ravnopravnost naših državljana u toj zemlji.

Tomašević: Kao prvo pravo na azil je naša međunarodna osoba. Sramota je da se Hrvatska pretvorila u graničnu policiju cijele Unije. Trebaju se rješavati na globalnoj razini.

Ostojić: Usporavanje globalizacije – treba riješiti mjesto nastanka. Hrvatska ne smije biti hot spot. Mi smo bili izbjeglice. Moramo biti humani i solidarni. SDP i Milanović se pokazao kao suverenist.

Bubalo: Žao mi je što nismo ušli u Schengen za što ćemo se i zalagati. Mislim da se i druge zemlje trebaju drugačije postaviti. Prvo pitanje s kojim se želimo baviti je napuštanje mladih ljudi. Često su policajci imali problema. Trebali smo angažirati EU snage jer je to naš nacionalni interes.

Sinčić: Zemlje koje su bile kolonizatorske trebaju biti glavne u rješavanju krize. Potrebno je osnovati državni fond kako bi se kompenzirala šteta koju su nanijeli migranti.

S kim nikako ne bi koalirali?

Ćorić: S onima koji su devastirali hrvatsku ekonomiju. To je SDP, ekipa koja ni na koji način zaslužuje mandat na čelu Hrvatske. Ekipa koja plagira naziv koalicije i prepiše program iz 2011. Oni ne zaslužuju povjerenje građana.

Selak Raspudić: Ne može se na taj način govorit. Nas zanima vlast. Spremni smo preuzeti odgovornost u svakom trenutku. Ni pod koju cijenu nećemo koalirati s onima koji se ne slažu s našim programom.

Tomašević: Jasno je koje su matematičke kombinacije. Nećemo ić s onima koji brane pravo na pobačaj. Podržat ćemo manjinsku vladu, SDP-ovu ako će podržati naše uvjete.

Ostojić: SDP će formirati vlast. O plagijatoru ministara, zakona i ostalog u HDZ-ovoj vladi, molim vas, slušaju vas građani, studenti. Imamo dovoljno mandata, uzet ćemo sve one koji će htjeti dobro Hrvatskoj. Trebamo odmah početi s radom.

Bubalo: To su Pupovac, globalisti. Najbliže u studiju nam je Most.

Sinčić: Nikad nećemo surađivati s onima koji ugrožavaju volju građana, koji su dužnike prodali bankama, svima onima kojima ne smeta problem gladne djece dok troše novac na skupe automobile.

Selak Raspudić: Nismo govorili nikakvim zabranama. Moramo biti pošteni i otvoreni. Pristupili smo Mostu zbog temeljnog problema u cjelini.

Ćorić: HDZ izlazi na izbore i želimo kolaciju s hrvatskim građanima. Sigurni smo da će prepoznati program i što smo napravili zadnje četiri godine.

Bubalo: Puno ste više griješili nego što ste radili.

Tomašević: Žensko tijelo – sramota me da je to u 21. stoljeću, koliko je to gospođi Selak glupo. Jedini imamo rodni paritet u svih 11 lista i izbornih jedinica i prvi put u povijest imamo šest nositeljica. Sigurno mi tu temu nismo unijeli u javni prostor, Most i Domovinski pokret unijeli su tu temu sa svojim stavovima. To su mogle biti druge teme.

Ostojić: Ne ulazite u tuđe živote ni u tuđe sobe. Svaka bolnica mora imati nekoliko ginekologa koji će to raditi.

 

Komentiraj