Ana Gubić

Studentski simpozij: "U nekim razdobljima nacionalizam postaje još aktualniji"

Unutar Filozofskog fakultetu u Zagrebu djeluje klub studenata sociologije Diskrepancija koja trenutno organizira i vodi četverodnevni simpozij o nacionalizmu u prostorijama fakulteta.
Klub unutar Fakulteta organizira razne simpozije, tribine i događanja kako bi studentima i široj publici predstavili teme koje smatraju trenutačno relevantnima. Cilj svakog simpozija je predstavljanje društveno aktualnih tema i stvaranje prostora za raspravu. „Iako je nacionalizam kao tema uvijek aktualan, u određenim razdobljima on postaje još aktualniji“, rekla je Anika Bevandić, članica potpredsjedništva Kluba.
Predsjednik „Diskrepancije“ Vlaho Kavain smatra kako je nacionalizam važna tema o kojoj uvijek postoje prijepori i svađe. Zato se i organizira simpozij jer se preko njega stvara adekvatan prostor za raspravu. „Organizirali smo simpozij da se omogući konstruktivna diskusija“, rekao je Kavain. Svatko ima priliku iznijeti svoj stav o temi i tako potaknuti diskusiju među svojim kolegama. „Nacionalizam nije jednostavna stvar. To je cijeli skup povijesnih i društvenih okolnosti na koje treba obratiti pažnju kako bismo uopće mogli pristupiti temi“, rekao je Kavain. Simpoziji ne bi smjeli jednostrano predstavljati teme zato što se onda gubi konstruktivnost i intenzivira se samo jedan način razmišljanja.
Simpozij pojedincima daje platformu i priliku da se međusobno povežu. Kroz međusobnu diskusiju dolazi se do novih zaključaka i pogleda na temu što pokazale i preko suradnje sa studentima iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Poljske i drugih zemalja.
Jedan od ciljeva simpozija je da se ljude upozna s različitim vrstama nacionalizma. Tajnik „Diskrepancije“ Filip Tomasov misli kako je potrebno pokazati sve dimenzije unutar nacionalizma ili neke druge opće teme kako bi se precizno odredilo samo značenje tog pojma. „Cilj je aktiviranje akademske zajednice i predstavljanje tema kroz jednu akademsku perspektivu ljudima koji se ne bave tim temama“, rekao je Tomasov.
Simpozij o nacionalizmu je studentski simpozij. Predavanja uglavnom vode studenti, ali među predavačima ima i profesora. Vlaho smatra kako se mlade ne stavlja dovoljno u konstruktivni dijalog i da je zato zadovoljan što imaju puno studentskih predavača. Tomasov misli da se mlade često podcjenjuje samo zato što su mladi i da se time gube vrijedne perspektive te znanja koja bi mogla doprinijeti raspravi.
Neke od tema koje će se predstaviti su Nacionalizam u medijima i Problemi ljevice u suočavanju s novim buđenjem nacionalizma. Simpozij je počeo u ponedjeljak, a trajat će sve do četvrtka.


Komentiraj

Source:Igor Jurdana