Stručnjak predlaže kako riješiti demografske probleme: “Mlade treba poticati na brak”

Autor:

18.10.2023., Zagreb - Demograf Stjepan Sterc. Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Igor Kralj/PIXSELL

Demograf Stjepan Šterc komentirao je strategiju društvenog oporavka i demografsko stanje Hrvatske.

“Silina demografskih negativnosti je takva da moramo krenuti odmah i to provođenje oba revitalizacijska modela. Jedan, klasični revitalizacijski model koji potiče rađanje itd., donosi rezultate u vremenskom pomaku negdje otprilike 10, 15 godina kad brojne rođene generacije uđu u aktivnu dob. Drugi model, počinje odmah i to je tzv. selektivna planska racionalna imigracija – primarno mladi ljudi i obitelji s djecom”, objašnjava Šterc.

Osvrnuo se i na stanje na hrvatskim otocima.

“Kako je moguće da mi dio našeg prostora, koji je poseban, dovodimo u situaciju da nema elementarnih uvjeta za život tamo? Potpuno je logično da liječnik koji dođe tamo raditi da ima barem 50 posto plaće veće nego u ostalim dijelovima Hrvatske. Usmjeravanje stanovništva kroz poticajne modele, to su te neke strateške odluke. Nemojmo zaboraviti da su takve odluke postojale u Zakonu o posebnoj državnoj skrbi.”

Šterc naglašava što je ključ strategija oporavka.

Dok se Vlada hvali brojem nezaposlenih, demografska slika Hrvatske sve je lošija. Šterc za nacional.hr: “Krajnje je vrijeme za racionalnost!”

“Ključ je da vi morate to proslijediti kroz sustav izvršne vlasti. To nije pitanje ima li novaca ili nema, uvijek će biti novaca, a sad je i potvrđeno.”

Šterc kaže kako brojne lokalne sredine nisu više mogle čekati provedbu s nacionalne razine pa su počele same djelovati.

“Počele su donositi poticajne modele i za klasičnu populacijsku politiku i za imigracijsku politiku jer su vidjeli da ključne djelatnosti u njihovim lokalnim prostorima nestaju. Kad bi se komplementarno posložila nacionalna i lokalna razina onda bi se mogli očekivati rezultati”, smatra Šterc.

Ako se sve svede na politiku, neće biti rezultata, tvrdi Šterc u razgovoru za N1.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.