Stručnjaci traže zaštitu za dvije najrjeđe azijske životinje

EPA/FILIP SINGER PLEASE REFER TO THIS ADVISORY NOTICE (epa04849934) FOR FULL PACKAGE TEXT

Dvije najrjeđe životinjske vrste u srednjoj Aziji, konj Przewalski i medvjed Gobi trebalo bi zaštititi oštrijim mjerama, izjavili su stručnjaci uoči međunarodne konferencije u Manili.

Broj tih dviju vrsta dramatično pada, pa je mognolska vlada odlučila na konferenciji zatražiti najviši stupanj zaštite, rekli su organizatori Konvencije o migracijskim vrstama (CMS).

Sastanak se od ponedjeljka održava u glavnom gradu Filipina, a organizira ga ministarstvo okoliša s partnerima, uključujući UN-ov program za zaštitu okoliša.

Velik broj uginuća crvenkasto smeđih konja Przewalski, koji su nekoć slobodno lutali ravnicama zapadne Mongolije i sjeverne Kine, može se ponajviše pripisati ekstermnim zimama.

U prirodi je ostalo samo 45 Gobi medvjeda, malenog medvjeda koji Mognoli smatraju nacionalnim blagom.

Žive samo u ektremno toplim ili hladnim dijelovima pustinje Gobi i nijedan primjerak ne živi u zatočeništvu, ističu organizatori.

“Zaštita tih vrsta zahtjeva koordinirano prekogranično planiranje i uklanjanje prepreka na njihovim migracijskim rutama, zaštitu staništa te borbu protiv krivolova i ilegalne tvrovine”, istaknuli su.

Komentiraj