STREAMING Digitalne platforme generiraju većinu prihoda u glazbenom svijetu, ali autori su zakinuti

Autor:

Streaming

Antonio Guillen Fernández / Panthermedia / Profimedia

Streaming generira većinu prihoda u glazbenom sektoru, ali prihodi nisu distribuirani pravedno, poručili su eurozastupnici ranije ove godine, apelirajući na veće isplate izvođačima.

Digitalne streaming platforme generiraju 67 posto prihoda u glazbenom sektoru na globalnoj razini, odnosno 22,6 milijardi dolara godišnje.

Streaming platforme zarađuju sve više, no izvođači dobivaju malo

Osmu godinu za redom glazbene streaming platforme ostvaruju sve veće prihode. Međutim, izvođači dobivaju malo od tih prihoda, tvrde eurozastupnici.

“Trenutna neravnoteža u raspodjeli prihoda na tržištu glazbenog streaminga ne daje prednost ni autorima ni izvođačima te dovodi u opasnost održivost njihovih profesionalnih karijera na digitalnom tržištu“, istaknuli su eurozastupnici u rezoluciji iz siječnja.

Apelirali su na “poduzimanje svih potrebnih koraka kako bi se prevladale trenutne neravnoteže“ i na Komisiju da prati to pitanje i predloži politike ako ne dođe do promjene.

Europski parlament smatra da se isplate autorima i izvođačima provode prema “preddigitalnim“ pravilima te da ih je potrebno uskladiti “s pravednim i modernim naknadama“.

Nekoliko velikih igrača na tržištu

Tržištem glazbenog streaminga dominira nekoliko velikih igrača.

Najveći je Spotify, drugi je Apple Music, a uz njih najveći dio kolača uzimaju Tencent Music, Amazon, YouTube Music i Deezer.

Promocija europskih umjetnika u trećim zemljama

U takvom okruženju, Europski parlament je za imperativ postavio poticanje “kulturalne raznolikosti” na streaming platformama.

Istaknuli su kako glazba “ima potencijal doprinosa mekoj moći Unije” te su istaknuli da bi “promocija europskih umjetnika u trećim zemljama trebala biti u fokusu Unije”.

Potrebna strategija EU za glazbeni sektor

Europska bi komisija, prema EP-u, trebala kreirati strategiju za glazbeni sektor “kako bi Unija imala ulogu u promicanju raznolikosti svojih umjetnika i glazbenih djela, fokusirajući se na snagu i raznolikost europskog glazbenog sektora”.

Rapidni razvoj umjetne inteligencije utječe i na glazbeni sektor.

Umjetna inteligencija mogla bi zagušiti tražilice

Veliki broj sadržaja koji je generiran putem umjetne inteligencije može još više pogoršati neravnotežu moći između platforme i izvođača, istaknuli su europarlamentarci

Naime, sadržaj generiran AI-om mogao bi zagušiti tražilice pa je potrebno transparentno navesti da je riječ o sadržaju proizvedenom putem AI-a.

Kako je Hrvatska postala eldorado za streaming platforme

Potrebno je da su “potrošači dobro informirani” pa treba postojati “jasna, pravovremena i vidljiva oznaka” o radovima koje je stvorio AI, istaknuli su eurozastupnici.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.