Stravičan požar u Španjolskoj: Vatra progutala 14-katnicu, ima poginulih i nestalih

Autor:

epa11173260 Two people wait to be rescued from a fire of a 14-story residential building in Valencia, eastern Spain, 22 February 2024. At least seven people were injured during the ongoing fire, and two people trapped on a balcony were rescued by firefighters.  EPA/MANUEL BRUQUE

EPA/MANUEL BRUQUE

Najmanje četiri osobe poginule su u velikom požaru koji je zahvatio stambenu zgradu u španjolskoj Valenciji, 14 ih je ozlijeđeno, dok se za 19 osoba traga.

Zamjenik ravnatelja gradske uprave za hitne slučajeve Jorge Suárez potvrdio je da vatrogasci, koji su se trudili obuzdati vatri na 14-katnici koju je gutao plamen, trenutno rade na hlađenju vanjskih dijelova zgrade. S obzirom na karakteristike objekta, vatrogasci nisu mogli ući unutra te su mogli gasiti vatru jedino izvana, donosi CNN.

Zgrada koju je zahvatila vatra ima 138 stanova sa 450 stanovnika. Prema navodima lokalnih medija, vatrogasci su spasili nekoliko stanara pomoću dizalica, uključujući par koji živi na sedmom katu. Jedna je žena izjavila za TVE kako su vatrogasci spašavali tinejdžera zarobljenog na prvom katu zgrade.

Esther Puchades, potpredsjednica Fakulteta industrijskih tehničkih inženjera u Valenciji, rekla je za španjolsku novinsku agenciju Efe da je pregledala zgradu prije požara i da je njen vanjski dio napravljen od poliuretanskog materijala koji više nije u širokoj upotrebi jer je lako zapaljiv.

Čovjek koji živi na drugom katu zgrade rekao je za TV kanal La Sexta da se požar izuzetno brzo proširio nakon što je izbio na četvrtom katu. “Vatra se proširila u roku od 10 minuta, možda zbog materijala u fasadi”, izjavio je stanar, kako prenosi Index.

Inženjer David Higuera El País je rekao kako je uzrok ovakvom širenju požara doista materijal u vanjskom dijelu objekta. “Aluminijske ploče s pjenastim izolatorom koje čine vanjski sloj zgrade vrlo su dobre u izolaciji od topline i hladnoće, ali su jako zapaljive”, ustvrdio je.

U blizini zgrade postavljena je privremena, terenska bolnica, a s svim stanarima potreban je alternativni smještaj.

Španjolski premijer Pedro Sanchez izrazio je potporu svim hitnim službama na terenu.

 

 

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.