Stoltenberg: “NATO mora biti spreman na loše vijesti iz Ukrajine”

Autor:

epaselect epa10999125 NATO Secretary General Jens Stoltenberg officially opens a two-day Foreign Ministers Council in the Alliance headquarters in Brussels, Belgium, 28 November 2023. NATO Ministers of Foreign Affairs are meeting on 28 and 29 November to address the wars in Ukraine and the Middle East, as well as growing strategic competition.  EPA/OLIVIER MATTHYS

EPA/OLIVIER MATTHYS

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je kako bi Zapadni vojni savez trebao biti spreman na loše vijesti s ukrajinskog fronta dok Kijev nastavlja obranu protiv invazije Rusije.

“Ratovi se razvijaju u fazama”, rekao je Jens Stoltenberg u intervjuu za njemačku televiziju ARD u subotu. “Moramo podržati Ukrajinu i u dobrim i u lošim vremenima. Treba se također pripremiti za loše vijesti”, dodao je Stoltenberg, ne navodeći konkretnije informacije.

Njegovi komentari dolaze dok se zapadni saveznici raspravljaju o streljivu i financijskoj pomoći za Ukrajinu, a Moskva povećava broj vojnika. Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je uredbu u petak kojom se broj vojnika povećava za oko 170.000, na ukupno 1,3 milijuna.

Linije fronta malo su se pomakle u posljednjim mjesecima, unatoč protunapadu Kijeva tijekom ljeta. No Ukrajinci su koristili krstareće rakete kako bi odbili rusku flotu u Crnom moru i nanijeli štetu duboko u ruskom teritoriju. “To su velike pobjede iako nisu uspjeli pomaknuti liniju fronta”, rekao je Stoltenberg u intervjuu.

Pozvao je članice NATO-a da povećaju proizvodnju streljiva, žaleći se na fragmentiranost europske obrambene industrije. “Nismo u mogućnosti raditi tako blisko zajedno kako bismo trebali”, rekao je, pozivajući vlade da gledaju izvan svojih nacionalnih interesa i vide širu sliku.

Pobjeda za Putina ne bi bila samo tragedija za Ukrajinu, već bi predstavljala opasnost i za ostale saveznike, rekao je Stoltenberg. “Što više podržavamo Ukrajinu, brže će rat završiti”, prenosi Politico.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.