Stojak: “Kandidate za gradonačelnika nije briga za poskupljenje plina u Zagrebu”

Tomislav Stojak, nezavisni zastupnik u Gradskoj skupštini, govori o nedostatku političkih reakcija na skuplji plin
Od prvog travnja prema odluci Hrvatske energetske regulatorne agencije Zagrepčani će plin plaćati 10 posto više. Poskupljenje će na godišnjoj razini svako zagrebačko kućanstvo stajati oko 500 kuna. Nakon objave poskupljenja Tomislav Stojak, nezavisni zastupnik u gradskoj skupštini, pozvao je kandidate za gradonačelnika grada Zagreba da se očituju o tome.
U svom priopćenju istaknuo je kako je poskupljenje od 10 posto veliki udarac na standard građana, posebno za vrijeme pandemije i nakon potresa, te zaključio da kandidatima neće biti problem očitovati se o tom problemu s obzirom na to da, iako kampanja službeno nije počela, građane svakodnevno obasipaju poboljšanjima i idejama za grad. Do sada se ni jedan od kandidata nije očitovao o tome, a Stojak za ZagrebNews ističe da kandidati ne pričaju o poskupljenju plina jer nije popularno govoriti o poskupljenima u vrijeme kampanje.
„Poskupljenje plina, na žalost, nije prvotravanjska šala nego odluka nacionalnog regulatora. U javnosti sam reagirao zato što smo u pretkampanji u kojoj kandidati pričaju o apsolutno svemu, pa čak i o stvarima koje nemaju veze s funkcijom gradonačelnika. A onda kad dođe do poskupljenja koje je izuzetno veliko i jako udara na standard građana Zagreba, oni uopće ne reagiraju, objašnjava.
Kaže kako je očekivao da će barem neki od kandidata stati iza građana i ponuditi neko rješenje kojim bi se olakšalo građanima od kojih su mnogi pogođeni potresom. Ističe kako se u kampanji puno spominje smanjenje cijena komunalnih usluga u Zagrebu, ali samo kao baratanje brojkama bez konkretnih argumenata.
„Pretpostavljam da njihovo nereagiranje isključivo uzrokovano time da se ne bi htjeli zamjeriti Zagrepčanima, ali su barem mogli reći da to ne podržavaju.  Mogli su reći da će pokušati olakšati građanima tijekom godine uz pomoć subvencija ili da će smanjiti neke druge komunalne usluge, ali da to dokažu argumentima. Pretpostavljam da se ne žele petljati u manje lijepe stvari života, a život u Zagrebu u zadnjih godinu dana je sve samo ne lijep.
Više od godinu dana nakon potresa, Stojak kaže da je situacija s obnovom katastrofalna.
Naglašava kako je odgovornost na državi, ali i na Gradu Zagrebu jer iako je izglasan Zakon o obnovi i osnovan Fond za obnovu, ona se nije pomakla s mrtve točke.
„Problem je očito u tome što nema novca. To je nešto što ni jedan od kandidata, iako svakodnevno pričaju o obnovi, ni premijer i sadašnja gradska vlast ne žele reći. Čak ni država nema svoj dio. Osnovni problem je u tome što velika sredstva koja je Vlada osigurala iz Europskog fonda solidarnosti su isključivo za obnovu javnih ustanova i institucija. Privatne zgrade i kuće građana iz tih se sredstava ne mogu obnoviti. Oni se obnavljaju po modelu 60% država, 20% grad i 20% stanari. Stanari nemaju novca, Grad nema novca, ne samo zbog potresa, već zato što se financijski loše upravljalo posljednjih 10 godina, a država nema novca jer je uspjela osigurati samo sredstva za obnovu institucija. U gradskoj skupštini smo puno o tome pričali, upozoravali, nudili modele, ali na žalost očito je da će obnova trajati ne 10, nego vjerojatno i puno više godina”, rekao je Stojak.
Iako je gradonačelnik preminuo i njegovu funkciju je preuzela Jelena Pavičić Vukičević, Stojak smatra kako se ništa nije promijenilo. Kaže kako se iz svakog istupa vidi da su to isti programi i ciljevi kao što su bili za vrijeme Milana Bandića.
„Nema novog početka na istim starim pozicijama. Jelena Pavičić Vukičević je u komunikaciji korektna i pristojna, za razliku od prijašnjeg gradonačelnika, što je dobro jer pokazuje jednu drugačiju razinu demokratičnosti. Pozicije i programi su potpuno identični, objašnjava.
O prošlotjednoj priči oko nošenja maski na otvorenom Stojak kratko komentira:
„Igrokaz oko (ne)nošenja maski na otvorenom u Zagrebu i poništavanje odluke Jelene Pavičić Vukičević je kao Balaševićev stih Princip je isti, sve su ostalo nijanse. Dakle, i nakon Milana, Milan!
Posljednjih četiri godine Stojak je u gradskoj skupštini blisko surađivao s Tomaševićem i Filipovićem, kandidatima Nove ljevice i HDZ-a za gradonačelnika. O njihovim programima, kaže, teško je govoriti jer nisu rekli ništa konkretno, već po njegovu mišljenju bacaju floskule u javnost kako bi se svidjeli dijelu birača kojem se obraćaju.
Ističe kako je Tomašević aktivan gradski zastupnik koji je dobro iskoristio svoju poziciju i prepoznatljivost. Za Filipovića kaže kako je izuzetno argumentiran i pristojan sugovornik koji se u Skupštini nije razbacivao velikim riječima, već je upozoravao na ekonomsko-gospodarske probleme grada. Iako je s obojicom blisko surađivao, kaže da je Zagreb ipak zaslužio bolje kandidate. „Volim upotrijebiti rečenicu iz igrice Hugo: izaberite jedan broj, sigurno ćete pogriješiti.

Komentiraj