ŠTO TO JEDEMO? Inspektori uoči Uskrsa zaplijenili 650 kg neprovjerenog mesa

Autor:

28.11.2016., Sibenik - Meso u prodaji. "nPhoto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Na uskrsnom blagdanskom stolu najtraženija je delicija, tradicionalno, šunka. Stoga ne iznenađuje velika potražnja za tim proizvodom u trgovačkim centrima, na tržnicama i sajmovima. No u potragu su se dali i inspektori Državnog inspektorata. I zaplijenili više od pola tone mesnih prerađevina.

Proizvodima se ne može dokazati valjano podrijetlo. Uz opasnost za zdravlje – prodaja mesa na crnom tržištu velik je udarac i za ekonomiju.

Ovo su slavonske uskrsne delicije provjerenih proizvođača, na legalnom tržištu. Ali više od 600 kilograma proizvoda nalik na ove, prodavanih na crno na tržnicama diljem zemlje, zaplijenili su inspektori Državnog inspektorata.

“Nadzorima je utvrđena prodaja 641,27 kg mesnih prerađevina i 639 komada jaja za koje se nije moglo utvrditi da potječu iz registriranih ili odobrenih veterinarskih objekata. Takvu hranu stavljali su na tržište uglavnom OPG-ovi koji nisu registrirani, odnosno odobreni za tu djelatnost ili fizičke osobe koje nemaju nikakvu registriranu djelatnost“, stoji u priopćenju Državnog inspektorata.

KAKO TO? Pale proizvođačke cijene u poljoprivredi, a hrana sve skuplja

Samo na osječkoj tržnici otkriveno je više od 150 kilograma mesnih prerađevina u nelegalnoj prodaji. Uprava tržnice pred kamere ne želi, ali poručuju da podržavaju rad Inspektorata. Kupci su sve oprezniji.

“Nisam iznenađena, ljudi se danas bave svime i svačime, međutim tu treba biti jako oprezan, ne zna se podrijetlo toga mesa“, rekla je Marija Čičurak.

“Kupujemo meso uglavnom iz povjerljivih izvora, imamo stalne prodavače za koje znamo odakle stiže roba, manje-više, nadam se da znamo i to je to. A ovo na crno se ne usudimo, to ide još od vremena trihinele“, nadovezao se Dražen Vučak.

Proračun zbog crnog tržišta godišnje gubi 100 milujuna eura

Janjetine nepoznatog podrijetla našlo se i na benkovačkom sajmu.

“Prodavao je proizvod za koji nije bio registriran i inspektorat je naložio da te proizvode mora zbrinuti u Agroproteinci“, rekao je Ivan Mitrović, direktor Komunalnog društva Benković d.o.o. Benkovac.

SKUPLJA USKRSNA KOŠARICA Inflacija i dalje divlja, najviše poskupjelo voće i povrće

Prodajom mesa na crnom tržištu državni proračun godišnje trpi štetu od stotinu milijuna eura, upozoravaju proizvođači. Traže dodatne kontrole. Sivom ekonomijom ugrožena je najvažnija industrija na istoku Hrvatske.

To su tvrtke koje prerađuju najvećim dijelom stoku koja je uzgajana na našim farmama i za svoje poslovanje i svoj posao uredno plaćaju porez.

Kazne od 190 do 1990 eura

Hrana iz nekontroliranih izvora opasna je i za zdravlje. Svinjogojci se tek oporavljaju od epidemije afričke svinjske kuge, a meso nepoznatog podrijetla može ugroziti zdravlje ljudi.

“To mogu biti manje probavne tegobe, mučnine, bolovi u trbuhu, povraćanje, proljev, no može doći i do ozbiljnijih zdravstvenih problema koji u konačnici zahtijevaju hospitalizaciju“, pojasnila je Vlatka Buzjak Služek, dipl. ing. iz Centra za sigurnost hrane HAPIH-a.

Za prodaju hrane na crno propisana je kazna od 190 do 1990 eura. U ovoj akciji Inspektorata naplaćeno ih je 23 i pokrenuta su 32 prekršajna postupka, piše HRT.

Meso crne slavonske svinje postalo 46. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u EU-u

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.