Kako bi ojačali demografsku sliku, čelnici Vrbovskog pokreću projekt kojim žele motivirati mlade za ostanak pa čak i doseljavanje. Kako bi osigurali pomoć za obnovu starih kuća, u proračunu grada osigurali su milijun kuna.

Sto tisuća kuna za kuću dobit će oni mladi koji se odluče doseliti u Vrbovsko, ostanu tu barem desetljeće te ulože jednako toliko.

“U Vrbovskom se stalno nešto radi, stvara. Ima jako puno mladih, mladih obitelji. i također sam razmišljala o ponudi grada Vrbovsko za kupnju kuće, poticajnih sredstava. Tako da, eto, život se vrti”, rekla je za HRT Josipa Krizmanić, koja se nakon školovanja, baš prije deset godina, vratila u svoj grad.

Natječaj će biti raspisan u ožujku, a sredstva će se podijeliti u svibnju. Bude li ova demografska mjera tražena, iduće će godine iznos biti i viši. “Najverojatnije ćemo raspisati u natječaju da to bude pet obitelji s područja grada Vrbovsko, tri obitelji izvana i dvije će biti prijava za one koji se žele baviti turističkom djelatnošću”, objasnila je zamjenica gradonačelnika Marina Tonković.

Od pet tisuća stanovnika u samome gradu, samo je tisuću umirovljenika, djece petstotinjak, dok je većina srednje dobi. Radi turizma Vrbovsko je poboljšalo svoju infrastrukturu – od vodospreme, energetski obnovljenih kuća i javnih ustanova, parkova, do led rasvjete.

Komentiraj