Što s neupisanom djecom? ‘Ne znam što ću s Emom kad se vratim na posao’

Autor:

ZG News

U Zagrebu nema mjesta u vrtićima za 2716 djece, a jedna od majki čije dijete nije zadovoljilo uvjete za upis opisuje s kakvim se problemima suočavaju ona i suprug

Nakon što je istekao žalbeni rok, u Zagrebu je 2716 djece ostalo neupisano u vrtić. Naknadno je upisano još 464 djece pa je tako broj ukupno upisanih narastao na 7604. Te podatke iznijela je na redovitoj konferenciji za medije, 11. srpnja ove godine, Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika Tomislava Tomaševića, i istaknula kako je napravljeno apsolutno sve da se što je više moguće djece upiše u vrtiće.

“Naravno da nismo i ne možemo biti zadovoljni dok Grad Zagreb ima neupisanu djecu koja ispunjavaju uvjete”, rekla je Danijela Dolenec navodeći da je to višegodišnji problem s kojim se Zagreb susreće te da je nova uprava taj problem krenula rješavati ubrzanim tempom. Kako bi umirila roditelje, Danijela Dolenec najavila je od 300 do 400 mjesta nakon što se otvore četiri nova vrtića do kraja godine.

Među više od 2700 djece koja se nisu uspjela upisati u vrtić je i sada devetomjesečna Ema, a njezina mama Ivana P. otkrila je za Zagreb News kako je izgledala potraga za vrtićem te s kojim će se problemima suočiti u bliskoj budućnosti jer se uskoro mora vratiti na posao.

Malena Ema prvi rođendan proslavit će 5. listopada. “S početkom listopada moram se vratiti na posao. Kada se vratim na posao, vidjet ću što mogu dalje po pitanju godišnjeg odmora i slično. No ne znam koliko ću vremenski u komadu moći iskoristiti taj godišnji”, rekla je.

Ivana kaže da su svoju kćerkicu pokušali upisati u dva gradska vrtića te u dva privatna. “Može se aplicirati samo za jedan vrtić, dok drugi može biti alternativa”, kazala je Ivana.

Ivana je istaknula da su kontaktirali jedan od privatnih vrtića iz kojeg su im odmah poručili da su sva vrtićka mjesta popunjena.

I Ivana i njezin muž u stalnom su radnom odnosu s dobrim primanjima. Na pitanje koji je razlog da Ema nije dobila svoje mjesto u vrtiću, Ivana je odgovorila: “Samo zato što još nije napunila godinu dana.” No puno djece je, dodala je, odbijeno zbog nedostatka kapaciteta u vrtićima, u što se i osobno uvjerila gledajući upisnu listu vrtića u koji su predali zahtjev.

Budući da malena Ema nije upisana u vrtić, Ivana ističe da im je privremeno rješenje da muž ode na porodiljni, na koji ima pravo, u trajanju od dva mjeseca. “Za period iza toga ne znam”, rekla je.

Alternativa vrtićima su dadilje, dodala je, ističući pritom mjesečnu cijenu. “Koštaju kao i moja plaća. Nama je dadilja potrebna na više od osam sati s obzirom na to da moram doći na posao i vratiti se s posla”, kazala je.

U današnje je vrijeme, ističe, i teško naći osobu od povjerenja. “Članica sam u grupama u kojima su dadilje. Brojne mame pišu svoja iskustva. Nađu jednu tetu koja im odgovara, sve dogovore i one odustanu nakon mjesec dana jer su pronašle bolje plaćen posao. Čitam i da se neke od njih nisu pojavile drugi dan. Nisam imala iskustva s time, no to je ono što vidim po iskustvima drugih roditelja”, pojasnila je Ivana.

Na pitanje postoji li ikakva šansa da malena Ema upadne u vrtić prije iduće godine, Ivana je kratko odgovorila: “Ne”.

“U sustavu je jer sam je probala upisati iako sam znala da će po defaultu biti odbijena. Uvjet je da dijete baš 1. rujna navrši godinu dana. Njezin rođendan je 5. listopada. Pa nije to sada rok od osam mjeseci, razlika je samo mjesec dana. Mora postojati nešto po čemu će selektirati djecu pri upisu u vrtić, no mora postojati i način da se djeca mogu upisati i tijekom pedagoške godine”, istaknula je.

Iz vrtića ih, kazala je, nisu uopće kontaktirali. “Ne. Nitko nas nije kontaktirao. Rezultate smo vidjeli na stranici vrtića u koji smo predali zahtjev. Vidjeli smo da je razlog odbijanja što u zadanom periodu ne navršava godinu dana i to je sve”, kazala je Ivana.

Kako je rekla, voljela bi da se Ema upiše u privatni vrtić zato što je još malena kako bi dobila svu potrebnu pažnju. Kazala je i da je njezina prijateljica odgojiteljica u vrtiću koja će sada u svoju grupu dobiti 18-oro djece jasličke dobi. U privatnim je vrtićima situacija s brojem djece ipak nešto bolja.

Na pitanje ima li mogućnost da joj kćerkicu pričuva netko od bližnje obitelji, odgovorila je da nema. “Ema nema par godina, ona će sada biti najzahtjevnija”, kazala je.

Gradska vlast najavila je otvaranje novih vrtića čime bi se do čak 500 djece moglo upisati u vrtić. “Doći će do povećanja broja upisane djece kako se budu otvarali novi dječji vrtići, Žitnjak i Sesvetski Kraljevec, doći će još do olakšanja i očekujemo sljedeće godine u ovo vrijeme, s obzirom na to da neće biti ovako skokovitog rasta zbog uključenja djece iz mjere roditelj odgojitelj, da će situacija biti puno bolja”, rekla je Danijela Dolenec.

Najveći broj neupisane djece dolazi iz gradske četvrti Novi Zagreb – Zapad, potom slijedi gradska četvrt Stenjevec, gdje zasad nema planirane gradnje vrtića… No Dolenec i ovdje umiruje situaciju. “U ovim projektima izgradnje koji su u tijeku, koji mogu započeti do kraja godine, još nije projekt u Stenjevcu, no s obzirom na to da je sada novi poziv za NPOO, za sufinanciranje vrtića, na taj poziv namjeravamo prijaviti veliki novi vrtić u gradskoj četvrti Stenjevec”, rekla je.

Ivana živi u zapadnom dijelu Zagreba i rekla je da ne zna kako će to izgledati u budućnosti u mjestu njezina prebivališta. “Ovdje se ništa ne radi po pitanju izgradnje vrtića”, zaključila je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.