Što ako obuka ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj padne u Saboru? “HDZ priprema baražnu vatru na opoziciju”

Autor:

28.11.2022., Zagreb - Odrzana je sjednica sireg Predsjednistva HDZ-a nakon cega je Andrej Plenkovic odrzao konferenciju za medije. Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Matija Habljak/PIXSELL

Uoči sutrašnje rasprave o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj u sklopu misije Europske unije EUMAM, oporba se u utorak i dalje protivi vladinom prijedlogu, SDP i Zeleno-lijevi blok predlažu kompromisno rješenje, a Most odbija sudjelovati u, kako tvrde, protuustavnoj raspravi.

Alternativni prijedlog SDP-a i Zeleno-lijevog bloka

SDP i Zeleno-lijevi blok zajednički će uputiti inicijativu za koju smatraju da bi mogla pomiriti predsjednika RH i premijera te dobiti širi društveni konsenzus među građanima i saborski konsenzus.

Sandra Benčić je ponovila prijedlog da Hrvatska u misiji EU za vojnu pomoć za potporu Ukrajini (EUMAM) sudjeluje u segmentu obuke za razminiranje, osiguranje i zaštitu oslobođenih područja, pravovremeno i adekvatno osiguranje mjesta ratnih zločina i jačanje Oružanih snaga Ukrajine u segmentu kibernetičke sigurnosti.

“Kada bismo se fokusirali na ta polja, izbjegli bismo direktna borbena djelovanja, a iskoristili bismo one kapacitete koje Hrvatska ima, specifične u odnosu na druge zemlje EU, zbog našeg ratnog i poratnog iskustva”, rekla je Benčić.

Vlada bi, smatra, trebala donijeti dvije odluke, jednu zajedno s predsjednikom o prihvatu vojnog osoblja iz Ukrajine u Hrvatsku te drugu o slanju naših vojnika na teritorij druge države gdje će obučavati ukrajinsku vojsku.

“HDZ je svjestan da neće imati dvotrećinsku većinu, počele su pripreme za baražnu vatru”

Arsen Bauk (SDP) dodaje da pripremaju zajednički zaključak kojim bi pozvali vladu da, uz suglasnost predsjednika Republike, donese odluku o obuci ukrajinskih vojnika koja bi bila vezana uz civilne poslove.

“Predsjednik Republike jučer je izrijekom rekao: ‘Možemo biti i prvi u obuci, ‘ajmo o tome razgovarati’ i ja sam to shvatio kao njegovu spremnost na razgovor i da se nesuglasice riješe”, istaknuo je Bauk.

Najavio je da će sudjelovati u raspravi u ime Kluba SDP-a i zaključnoj, ali ne i u pojedinačnim raspravama.

“Što se glasanja tiče, čini mi se da je i HDZ sada polako svjestan da neće uspjeti dobiti dvotrećinsku većinu pa su počele pripreme za baražnu vatru na opoziciju ako ta odluka ne prođe”, rekao je Bauk dodavši: “S obzirom na današnji datum neka se pripreme na otvaranje Golog otoka, što je valjda sljedeće nakon što su nas etiketirali rusofilima.”

Sudjelovanje Kluba Socijaldemokrata u raspravi potvrdio je i Domagoj Hajduković.

Raspudić: Prisegnuli smo na Ustav, a ne na Plenkovićevu briselsku karijeru

Nino Raspudić (Most) izjavio je da su “prisegnuli na hrvatski Ustav, a ne na briselsku karijeru Andreja Plenkovića” i da ne žele sudjelovati u gaženju hrvatskog Ustava.

Kaže da su se premijer Plenković i ministar Grlić Radman “naobećavali neovlašteno u Bruxellesu i ušli u nešto za što su se trebali konzultirati s predsjednikom države po Ustavu”.

“Ova situacija nema nikakve veze sa saborom niti bi trebala dolaziti u sabor i mi ne želimo sudjelovati u Plenkovićevoj farsi, u kojoj se pokušava izvući iz nečega u što se sam uvalio”, rezolutan je Raspudić.

“To što će se sutra u saboru događati za nas ne postoji i u raspravi nećemo sudjelovati. Vjerojatno nećemo ni glasati jer time dajemo legitimitet kao opravdanoj saborskoj točki nešto što je protuustavno”, najavio je.

Ćipo: Nećemo zauzimati stranu u igrokazu dva ovna

Stipo Mlinarić Ćipo (Domovinski pokret) poručio je da njegova stranka neće zauzimati stranu u igrokazu “dva ovna s dva brda”.

“Mi smo za Ukrajinu od prvog dana, ali smatramo i da trebamo razmišljati o svojoj sigurnosti”, poručio je, dodavši da će do kraja dana odlučiti hoće li i aktivno sudjelovati u raspravi.

Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) ponovio je da su protiv obuke ukrajinske vojske na području Hrvatske. Smatraju da se državu i građane izlaže “dodatnoj nesigurnosti i potencijalnim sukobima”, no kaže da Ukrajini treba pomoći na svaki mogući humanitarni način.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.