Stižu reakcije na napad na Rushdiea: “Ovo je napad na slobodu govora i mišljenja”

Autor:

epa10117603 Frame grab from a video released via Twitter user @HoratioGates3 and used with permission, showing Salman Rushdie being loaded into a MedEvac helicopter after he and an interviewer were attacked while on stage at an event in Chautauqua, New York State, USA, 12 August 2022. The suspect was taken into custody, New York State police said. Rushdie, who was reportedly stabbed in the neck, was transported to a hospital.  EPA/@HoratioGates3 EDITORIAL USE ONLY, NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

EPA/@HoratioGates3

Poznati pisac Salman Rushdie napadnut je u petak na pozornici u New Yorku. Napad se dogodio danas uoči predavanja kojeg je pisac trebao održati u gradu u zapadnom dijelu države New York. AP piše da je muškarac utrčao na pozornicu te napao Rushdieja, kojeg je moderator u tim trenucima predstavljao publici.

Napadač je uhićen.

Policija je potvrdila da je Rushdie zadobio ubodnu ranu u vrat te je helikopterom prebačen u bolnicu.

Guvernerka države New York Kathy Hochul je na izvanrednoj konferenciji za novinare pohvalila je policajca koji je, kako je rekla, spasio Rushdieov život.

Hochul je na presici najoštrije osudila napad na pisca, dodavši kako je “važno da se ljudi osjećaju slobodnima govoriti i pisati istinu”.

Liječnica koja se našla na mjestu događaja izjavila je za New York Times da je Rushdie uboden više puta, od čega jednom u desnu stranu vrata. Dodala je da je pisac disao i imao puls.

Chuck Schumer, čelnik većine u američkom Senatu, oštro je osudio današnji napad na Salmana Rushdieja u državi New York.

“Ovo je napad na slobodu govora i mišljenja, napad na temeljne vrijednosti ove zemlje. Nadam se da će se gospodin Rushdie brzo i potpuno oporaviti te da će počinitelj biti pravedno kažnjen”, objavio je Schumer na Twitteru.

OZNAKE: salman rushdie

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.