Stiže novi porez na vikendice. Tko ga želi izbjeći, trebat će potvrdu – liječnika opće prakse

Autor:

28.03.2023., Rakovci  - 
Aashley i pokojni Balasevic svoju srecu su pronasli u Brtonigli, mjestu gdje se spajaju cetiri istarske zemlje. U mjestu kraj groznjana, poznatom kao Sveti Ivan boravio je slavni "Hamnibal" u vili kraj glavne ceste koja je nekad bila stara skola. Vidjen je nekoliko puta od strane tamosnjih mjestana. U mjestu Rakovci kraj Poreca 2008. godine Tarik i Lejla Filipović kupili su jedan od objekata unutar istog dvorista u selu Rakovci. Susjedi od kojih su kupili kucu kazu da rado zapjevaju kad Flipovicevi dodju. Medju maslinicima u Barbarigi, dobro sakrivena od pogleda ljudi nalazi se kuca slavnog glumca Rade Serbedzije koje mjestani okolne Fazane smatraju svojim. Kazu da je glumac proslavio Fazanu, Brijune i cijelu Hrvatsku. Pogled na Groznjan. Photo: Srecko Niketic/PIXSELL

Ilustracija: Srecko Niketic/PIXSELL

Porezna uprava pozvala je sve građane da do 31. ožujka ove godine predaju prijavu u kojoj će navesti koje im nekretnine služe za odmor, a ako to ne učine dužnost i nadležnost gradova i općina je da to učine umjesto njih. No, u zakonu nisu predviđene nikakve kazne za one koji ne prijave kuću koju ne koriste ili je povremeno koriste.

Podsjetimo, početkom godine stupila je na snagu nadopuna zakona o porezu na kuće za odmor prema kojem svaki grad ili općina imaju odgovornost naplate tog poreza.

Prema tim podacima, od 566 jedinica lokalne samouprave na povećanje poreza na vikendice odlučilo se 240 jedinica, no većina gradova i općina, njih 303, među kojima su turistička središta Split i Zadar, ipak je zadržalo postojeće porezno opterećenje, odnosno nije ga povećavalo, dok je 13 jedinica lokalne samouprave taj porez čak i smanjilo, piše Novi list.

Vikendice nove ‘žrtve’ poreznih promjena: Najradikalniji potez povukli Dubrovnik i Mljet, evo kako stoji Zagreb

Država je porez na kuće za odmor, koji je već bio prisutan u zakonu, ali kao prihod središnjeg državnog proračuna, od prvog dana ove godine prepustila gradovima. Taj se porez, naime, odnosi i na vlasnike apartmana, fizičke ili pravne osobe, ali i na građane, Republike Hrvatske ili EU-a, koji imaju nekretnine koje koriste za povremeni boravak.

S obzirom na to da vlasnici apartmana već imaju obvezu plaćanja tog poreza, u konačnici će plaćati dva nameta – porez na kuću za odmor i paušal po ležaju.

“Kod apartmana neće biti problem ući u trag vlasniku apartmana i razrezati mu porez jer već postoji evidencija po gradovima, dok će kod fizičkih osoba biti malih problema jer se to uglavnom radi stihijski, na način da bi gradovi trebali utvrditi nekakvim neposrednim opažanjem ili drugim načinom prikupljanja informacija tko koristi koju kuću za odmor. Vidjet ćemo u budućem razdoblju na koji način će se prikupljati takve informacije”, rekao je vlasnik agencije za nekretnine Imperium Immobiliare Filip Brkan.

Dodao je da bi puno lakše bilo kada bi ministarstva graditeljstva, financija i unutarnjih poslova koordinarali svoje poslove. Time bi se, naglašava, mogle oporezovati i kuće koje su prazne tijekom cijele godine, a u lošem su stanju, odnosno porez bi potaknuo vlasnike na prodaju takvih nekretnina. Manji gradovi i općine na obali stoga će lakše ući u trag vlasnicima tih kuća jer se u malim mjestima sve zna, i tko je vlasnik koje kuće ili apartmana i tko povremeno dolazi, dok će veliki gradovi vlasnicima teže ulaziti u trag bez suradnje s drugim ministarstvima.

Što se tiče sprječavanja izbjegavanja plaćanja ovog poreza, Brkan poručuje da je zakonodavac tu bio dosta maštovit. “Da bi netko dokazao da kuću ne koristi za odmor, mora imati dokaz o prebivalištu na toj adresi i na istoj primati račune od komunalnih poduzeća, a možda je najzanimljivija treća odredba po kojoj se dokazuje da tamo stanujete, a to je potvrda liječnika opće prakse, iz koje će biti vidljivo da tamo stanujete i kod njega/nje dolazite na preglede”, istaknuo je i dodao da je država bila temeljita i dosta se dobro pripremila, piše Novi list.

Stiže veliko povećanje poreza na vikendice: Kuće za odmor koštat će vlasnike i 500 eura godišnje

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.