Izbori u Splitu: U drugi krug idu Puljak s osvojenih 48,73 posto i Đogaš koji je dobio 25,67 posto glasova

Građani Splita su na prijevremenim lokalnim izborima u nedjelju birali su gradonačelnika među devetero kandidata i kandidatkinja te 31 gradskog vijećnika i vijećnicu s 11 kandidacijskih lista. Ukupno je na izbore izašao 22.021 birač, odnosno 31, 76%, No, na izbore će ponovno u srpnju jer ni jedan kandidat nije uspio osvojiti natpolovičnu većinu.

Nakon ažuriranja podataka i obrađenih svih 163 biračkih mjesta DIP je objavio privremene rezultate prema kojima je Ivica Puljak osvojio 48,73%, a Zoran Đogaš 25,67% glasova birača i idu u drugi krug.

Prema rezultatima DIP-a u 22:30, nakon obrađena 162 od 163 biračka mjesta, Puljak dobiva 48,69 posto glasova, drugi je Đogaš s 25,72 posto.

S obzirom na to da ni jedan kandidat nije osvojio natpolovičnu većinu, Puljak i Đogaš će se sučeliti u drugom krugu izbora za splitskog gradonačelnika, 10. srpnja.

Prema rezultatima DIP-a u 22:30, nakon obrađena 162 od 163 biračka mjesta, Puljak dobiva 48,69 posto glasova, drugi je Đogaš s 25,72 posto.

Izbori za Gradsko vijeće

U izborima članova Gradskog vijeća, a ima ih 35, najviše glasova osvojio je Centar (42,99 posto), zatim HDZ, HSS (23,28 posto) te HGS (6,98 posto).

Most ima 6,56 posto; SDP, HSU 5,76 posto; DP, HDS, HSP, Hrvatski suverenisti 5,59 posto; Možemo!, NL 3,88 posto; Pametno za Split i Dalmaciju 2,62 posto; NLM, HSLS 1,26 posto; KLGB – Franić Ante 0,76 posto; te HNS, Laburisti 0,27 posto.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u 21 sat objavilo je prve izborne rezultate prema kojima je Ivica Puljak nadomak pobjede u prvom krugu.

Puljak dobiva 49,93 posto glasova, drugi je Zoran Đogaš s 25 posto. Obrađeno je 85 od 163 biračkih mjesta.

Ukupno je na izbore izašao 22.021 birač, odnosno 31, 76%. Do 16,30 sati izašlo je 27,468 glasača ili njih 21,74 posto, što je 12 posto manje u usporedbi s lanjskim redovitim izborima te najmanja izaznost u ovaj sat na izborima u Splitu dosad.

Podsjetimo, prijevremeni izbori u gradu pod Marjanom, prvi krug, održani su nakon nešto više od godinu dana od redovitih, a zbog ostavki gradonačelnika Ivice Puljka, njegovih zamjenika te 20 vijećnika Gradskog vijeća.

Predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva grada Splita Dražen Maravić izjavio je u nedjelju nakon zatvaranja birališta na prijevremenim izborima kako je prijavljeno sedam slučajeva kršenja izborne šutnje.

“Počelo je od jučer, a od toga se tri prijave odnose na cirkularnu elektroničku poštu. O prijavama odlučujemo naknadno, a ako bude trebalo, podnijet ćemo prekršajnu prijavu”, kazao je Maravić.

Puljak stigao stožer

Praćen ovacijama i pljeskom Ivica Puljak stigao je u svoj izborni stožer i tom je prilikom dao izjavu za medije.

“Građani Splita su odlučili, odabrali su red umjesto nereda, budućnost umjesto prošlosti”, rekao je Puljak na početku svog govora.

“Ovo je važna pobjeda, prvestnveno za građane. Zahvaljujem svojim zamjenicima i drago mi je da ćemo nastaviti zajedno. Ako ostanu ovakvi rezultati, ja se nadam da ćemo ovu pobjedu potvrditi i u drugom krugu. Ostvarili smo veliku pobjedu i u Gradskom vijeću i sada ćemo imati većinu kojom ćemo moći ono sve što smo obećavali moći zaista i napraviti u sljedeće tri godine. Sljedeće tri godine bit će godine preporoda Splita”, kazao je Puljak.

 

 

O prvim službenim rezultatima Bojan Ivošević je rekao:

“Ne želim proglasiti pobjedu, tek je pola biračkih odbora prebrojano. Dobri su rezultati. Nadam se da će se tako nastaviti. Birači su očito prepoznali da radimo dobro za Split. Građani su nas podržali i vjerujem da će ona rasti. Vjerujem da naš tim može surađivati sa svim opcijama kojima je rad za javno dobro na prvom mjestu.”

O eventualnom suđenju zbog afere rekao je: “To je već prožvakana tema, ne vjerujem da će do toga doći, ali dokazat ću ono što trebam.”

 

 

Komentiraj