Stigla optužnica EPPO-a protiv HDZ-ovca, gradonačelnika Nove Gradiške i aktera afere Janaf

Autor:

19.09.2020., Zagreb - Vinko Grgic i Drazen Barisic u pratnji policije s lisicama na rukama dolaze na Zupanijski sud. Obojica su uhiceni u aferi Janaf. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) podignuo je optužnicu kojom su obuhvaćeni i bivši gradonačelnik Velike Gorice (HDZ) Dražen Barišić, gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, te poduzetnik Krešo Petek kojeg se tereti da je korumpirao Grgića i Barišića kako bi njegova tvrtka Elektrocentar Petek dobila određene poslove.

Podsjetimo, USKOK i policija su tajno pratili Peteka zbog sumnji da potplaćuje čelnike lokalne zajednice, ali i državnih firmi kako bi njegova tvrtka dobivala poslove. Istraga je obuhvaćala slučajeve Janafa, Velike Gorice te Nove Gradiške, a cijela afera, zbog umiješanosti bivšeg direktora Janafa Dragana Kovačevića, dobila je naziv “afera Janaf”.

Istragom je utvrđeno da je dio novca kojim su trebali biti financirani poslovi izgradnje solarne elektrane u Gradiški te dva projekta u Velikoj Gorici, koji se odnose na radove na pročistaču vode i sustavu javne rasvjete, trebao potjecati iz EU-fondova, a taj spis ustupljen je EPPO-u koji je optužbu proširio na još jednu točku koja se odnosi na izgradnju reciklažnog dvorišta na području Nove Gradiške.

Priopćenje Europskog tužiteljstva prenosimo u cijelosti:

“Nakon istrage provedene zbog kaznenih djela aktivne i pasivne korupcije i zlouporabe položaja između 2018. i 2021. godine, Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu podignuo je optužnicu protiv 10 hrvatskih državljana, među kojima su gradonačelnici Nove Gradiške i Velike Gorice.

Sva četiri slučaja povezana su s građevinskim projektima ukupne vrijednosti 22,6 milijuna eura, a šteta za proračun Europske unije u velikoj je mjeri spriječena zahvaljujući učinkovitosti istražitelja.

Aktivna i pasivna korupcija u Novoj Gradiški

Optužnicom se drugookrivljeniku stavlja na teret da je, kao gradonačelnik Grada Nova Gradiška, dva puta od prvookrivljenika, poduzetnika iz Republike Hrvatske, dogovorio i primio mito u iznosu od 15 000 eura u zamjenu za manipulaciju postupcima javne nabave, s ciljem da društvima povezanim s prvookrivljenikom osigura dodjelu poslova na dva građevinska projekta: “Izgradnja reciklažnog dvorišta” i “Izgradnja solarne elektrane”. Procijenjena vrijednost prvog projekta bila je 900 000 eura, od kojeg je iznosa 562 000 eura bilo financirano iz Kohezijskog fonda Europske unije, a vrijednost drugog projekta bila je 700 000 eura, od čega je 85% bilo financirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

U ova dva korupcijska slučaja, sudjelovala su još tri okrivljenika, i to na način da su pomagali prvookrivljeniku i drugookrivljeniku u davanju mita, zlouporabi položaja i nezakonitom pogodovanju u postupcima javne nabave.

Projekt Izgradnja reciklažnog dvorišta je nakon manipulacije postupkom javne nabave, dodijeljen društvima povezanim s prvookrivljenikom, koji je kao nagradu gradonačelniku Grada Nova Gradiška platio dogovoreni iznos mita. Ovakvim postupanjem okrivljenika nanesena je šteta od 53 000 eura Kohezijskom fondu Europske unije, a Gradu Nova Gradiška u iznosu od 32 500 eura. Što se tiče izgradnje solarne elektrane, iako su poduzete sve potrebne radnje da se donese odluka o odabiru društva prvookrivljenika, ta odluka nije donesena uslijed uhićenja svih uključenih okrivljenika.

Zlouporaba položaja u Velikoj Gorici

Prvookrivljeniku se također stavlja na teret da je s šestookrivljenikom, gradonačelnikom Grada Velika Gorica, dogovorio da će poduzeti sve potrebne radnje kako bi se radovi na projektu izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i nadzorno upravljačkog sustava, te projektu obnove sustava javne rasvjete, dodijelili s njime povezanim društvima. Procijenjena vrijednost projekta “Izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i nadzorno upravljačkog sustava” bila je 14 milijuna eura, od čega je 67,34%, bilo financirano iz Kohezijskog fonda Europske unije, dok je vrijednost projekta “Obnove sustava javne rasvjete” bila 7 milijuna eura, a projekt je bio sufinanciran od strane Europskog fonda za regionalni razvoj.

I u ova dva korupcijska slučaja, tri su okrivljenika pomagali šestookrivljeniku u zlouporabi položaja i trgovanju utjecajem u postupcima javne nabave.

U odnosu na oba projekta, iako su poduzete sve potrebne radnje da se u postupcima javne nabave donesu odluke o odabiru društava povezanih s prvookrivljenikom, te odluke nisu donesene uslijed uhićenja svih pet okrivljenika.”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.