Steve McQueen trebao je ove godine ispisati filmsku povijest u Cannesu

Autor:

WARNING: Embargoed for publication until 11:00:01 on 10/09/2019 - Programme Name: Small Axe - TX: n/a - Episode: n/a (No. n/a) - Picture Shows:  Steve McQueen - Director - (C) McQueen Limited - Photographer: Des Willie

BBC/Des Willie

Nakon što je prošle godine objavljeno kako britanski redatelj Steve McQueen, osvajač Oscara za film „12 godina ropstva“, režira za BBC seriju „Small Axe“ mnogi su bili iznenađeni kada je objavljeno kako bi McQueen ove godine na festivalu u Cannesu, da je kojim slučajem održan, imao u službenoj selekciji dva filma. Postavilo se logično pitanje – otkud sad dva filma ako radi na seriji za BBC?

Nedavno je konačno došlo do objašnjenja cijele ove situacije. Prvotna ideja je bila da McQueen režira šest epizoda serije „Small Axe“ koja bi se bavila afro-karipskim imigrantima u Velikoj Britaniji između kraja šezdesetih i početka osamdesetih godina prošlog stoljeća čiji velik dio populacije živi u Londonu. Svaka epizoda trebala je trajati 60 minuta. Međutim, u konačnici je McQueen napravio pet epizoda koje funkcioniraju kao pet filmova različite dužine.

Dva filma odabrana su za ovogodišnji festival u Cannesu. Prvi je „Mangrove“ koji traje 124 minute i bavi se u Engleskoj poznatim „Mangrove 9“ slučajem iz 1970. godine. Tada je devet tamnoputih aktivista uhapšeno tijekom demonstracija pod optužbom da su krenuli nasilno na policiju a sve se događalo pokraj londonskog restorana Mangrove. Suđenje je trajalo 55 dana da bi glavne optužbe bile odbačene a tom prilikom razotkrio se rasizam u londonskoj policiji. Glavne uloge glume Letitia Wright, Shaun Parkes, Malachi Kirby, Rochenda Sandall i Jack Lowden.

Drugi film nazvan „Lovers Rock“ traje 68 minuta. Radi se o fikciji, ljubavnoj priči s početka osamdesetih godina. U glavnim ulogama pojavljuju se Amarah-Jae St Aubyn u svojoj debitantskoj ulozi i  Micheal Ward. Ako je istina ono što se priča, a to je da bi se oba filma natjecala za Zlatnu palmu u Cannesu, onda to znači da bi Steve McQueen postao prvi filmaš u povijesti koji bi se s dva filma u istoj godini natjecao za nagrade u Cannesu.

„Posvetio sam ove filmove Georgeu Floydu i svim drugim crncima koji su ubijeni, bilo u Americi, Velikoj Britaniji ili negdje drugdje“, izjavio je McQueen čija je serija „Small Axe“ dobila ime po pjesmi s albuma Boba Marleya „Burnin’“ iz 1973. godine. O ostale tri epizode odnosno filma zna se malo, a to je da se zovu „Alex Wheatle“, „Education“ i „Red, White and Blue“ te da John Boyega glumi u jednom od njih. Serija će se početi prikazivati na BBC-u krajem godine dok će je u Americi prikazivati streaming servis Amazon Prime.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.