START od kraja ožujka za domaće osnivače tvrtki i obrta

Autor:

Zagreb, 22.11.2018 - Održana je sjednica Vlade RH. Na dnevnom redu je, između ostalog, Nacrt konačnog prijedloga zakona o Državnom inspektoratu te prijedlog odluke o osnivanju Radne skupine za pripremu rada Državnog inspektorata, konačni prijedloga izmjena i dopuna Zakona o zaštiti potrošača,  konačni  prijedlog  zakona o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, prijedlog izmjena i dopuna Zakona o prostornom uređenju te Nacrt konačnog prijedloga zakona o potvrđivanju Ugovora o zajmu između Republike Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za Dodatno financiranje Projekata implementacije integriranog sustava zemljišne administracije. Na slici Gabrijela Žalac, Darko Horvat i Tomislav Ćorić. foto HINA/ Tomislav PAVLEK /tp

Krajnji rok za uspostavu sustava START – jedinstvenog informacijskog sustava koji će omogućiti elektroničko pokretanje poslovanja je do kraja ožujka 2019. za domaće osnivače tvrtki i obrta, a do kraja prosinca iduće godine za inozemne osnivače, utvrđeno je odlukom koju je u četvrtak donijela Vlada.

Sustav START gradi se kao jedinstveni informacijski sustav za elektroničko pokretanje poslovanja, koji će građanima i poduzetnicima omogućiti elektroničko pokretanje poslovanja s jednog mjesta, podsjetio je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Sada je za pokretanje poslovanja potreban niz koraka i obilazaka institucija – od registracije novog poslovnog subjekta pri Sudskom ili Obrtnom registru, preko prijava za statističku obradu pri Državnom zavodu za statistiku (DZS), u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) i Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) do otvaranje bankovnoga računa u jednoj od banaka te po potrebi upisa u registar poreznih obveznika za potrebe PDV-a pri Poreznoj upravi.

Sustav START će, pak, povezati će te sustave pa će umjesto dosadašnjih više koraka i fizičkih obilazaka različitih institucija, građani i poduzetnici moći pokrenuti poslovanje digitalno, na jednome mjestu, istaknuo je Horvat.

Prema Vladinoj odluci o utvrđivanju uvjeta, načina i rokova redovitog poslovanja sustava START, svi dionici tog sustava – ministarstva gospodarstva te pravosuđa, Porezna uprava, DZS, HZMO i HZZO te kreditne institucije – obvezni su osigurati automatiziranu komunikaciju između sustava START i sustava u svojoj nadležnosti.

Uvjeti za korištenje sustava START su Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav (NIAS), elektronička osobna iskaznica građana Republike Hrvatske te druge jednakovrijedne vjerodajnice.

Vlada je odlukom propisala i krajnje rokove za uspostavu sustava – do 31. ožujka 2019. za tuzemne poduzetnike osnivače obrta i trgovačkih društava, a do 31. prosinca 2019. za inozemne osnivače obrta i trgovačkih društava.

Za redovito održavanje i daljnji razvoj sustava START zadužena je Financijska agencija (Fina).

Po riječima ministra Horvata, za uspostavu sustava START potrebno je osigurati 5,5 milijuna kuna, a ta su sredstva osigurana na proračunskim stavkama Ministarstva gospodarstva, pri čemu je pet milijuna osigurano u idućoj, a 500 tisuća kuna u 2020. godini.

OZNAKE: obrt, start, vlada rh, tvrtka

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.