Srušili je na maturi jer se na esej potpisala punim imenom i prezimenom

Autor:

24.06.2022., Zagreb - Ilustracija za pripreme i polaganje ispita drzavne mature. Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

Sandra Simunovic/PIXSELL

Maturantici iz Zagreba Lauri Mikić poništen je državni ispit na maturi iz Hrvatskoj jezika jer se na esej potpisala punim imenom i prezimenom.

Ispit iz hrvatskog sastoji se od dvije ispitne cjeline. Prva je Školski esej i sastoji se od jednog zadatka otvorenog tipa. Druga je ispitna cjelina Književnost, neknjiževni tekstovi i hrvatski jezik, a čini je 80 zadataka zatvorenog tipa. Mikić je prošla drugi dio hrvatskog jezika, no zbog potpisa na esej poništen joj je cjelokupan ispit iz hrvatskog jezika.

Za portal Index maturantica je ispričala da se slučajno, uslijed velike doze stresa i umora, potpisala jer je istih dana polagala i prijemni ispit na Muzičkoj akademiji, koji je položila s izvrsnim rezulatom.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) donio je odluku da je Mikić potpisom na esej pokazala “nedopušteno ponašanje učenice” te je diskvalificirana – i to bez prava na žalbu ili prigovor.

Laurina majka Sandra upozorava da su mogli primijeniti po Pravilniku blažu mjeru, tj. poništiti samo esej, ali nisu. U ovoj školskoj godini esej nije eliminacijski, a bodovima koje je Laura iz hrvatskog jezika ostvarila u prvom danu ispita koji nije potpisala, ostvaruje pravo prolaska ispita iz hrvatskog jezika na ljetnom roku državne mature.

“Ovih dana sam usahnula, izgubila sam svoj put u muzičkom obrazovanju koji sam vrijedno gradila godinama, izgubila sam i put vjere da me netko hoće čuti, da netko hoće uopće pročitati moj prigovor”, rekla je Indexu Laura koja je ovih dana dobila poziv na jesenski rok državne mature.

Iz NCVVO-a su ustvrdili da ako se poništi jedan dio ispita, mora se i drugi te da se na njihovu odluku o diskvalifikaciji ne može uložiti prigovor ili žalba.

Ove je godine, prema službenim podacima, 1200 učenika predalo prazan list eseja, no 625 učenika, unatoč nula bodova u tom dijelu ispita, položilo je Hrvatski jezik. Umjesto da se esej Laure Mikić vrednuje s nula bodova, i to zbog nedozvoljenog potpisa, NCVVO je odlučio maturanticu diskvalificirati.

Odvjetnik: Odluka je nezakonita i neustavna

Odvjetnik Vlaho Hrdalo izjavio je da je ova odluka nezakonita i neustavna. Predviđa sudski epilog u korist Mikić, no zaključuje da bi takva odluka mogla biti donesena prekasno.

“Vrlo je vjerojatno da će maturantica dobiti spor ako ga pokrene, pitanje je samo hoće li odluku dobiti na vrijeme da joj loš propis u kombinaciji s još gorim tumačenjem tog propisa ne oduzme godinu dana života”, rekao je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.