SRŠEN: “Ovaj virus, da bi preživio, morat će se na neki način prilagoditi”

Kirurginja u bolnici Azienda Ospedaliera Universita u talijanskoj Padovi Nela Sršen u četvrtak je preko Skypea gostovala u emisiji ‘Dobro jutros, Hrvatska’ gdje je komentirala situaciju s koronavirusom.

“Svi smo očekivali da će nakon “lock downa” incidencija pozitivnih slučajeva zaraženih pacijenata biti dosta visoka. Naprotiv, iz dana u dan vidimo da se broj zaraženih smanjuje”, kazala je i dodala da je pozitivno to što i zaraženi kojima je potrebna hospitalizacija, ne završavaju na respiratorima i nemaju toliko kritičnu kliničku sliku. Pojasnila je kako to možda znači da je virus izgubio virulentnost i na neki način oslabio.

Sršen je pojasnila kako bi se virus mogao pretvoriti, kao i neki ranije, u dio nas, našeg života i postati običan respiratorni virus koji daje prehladu.

“Ovaj virus, da bi preživio, morat će se na neki način prilagoditi, to znači da ne ubije gosta, čovjeka, već se prilagoditi, biti manje virulentan i pojavljivati se sezonski kao svi drugi koronavirusi”, rekla je.

Ističe da priče o drugom valu loše utječu na ljude. “Zna se što se sve prošlo, to na ljudsku psihu djeluje jako štetno i negativno”, kazala je i dodala da još uvijek ne znamo odakle virus dolazi, još ne znamo otkuda su došle mutacije, a koliko god ima zaraženih, klinička slika nije toliko izražena i kritična kao prije mjesec, dva. To možemo zahvaliti, dodaje Sršen, posebnoj terapiji kojih nije bilo.

“Virulentnost se smanjuje, ako i dođe drugi val, pretpostavljam da bi on mogao biti vrlo ležeran, možda se neće ni osjetiti u mjeri da bude kao i drugi sezonski virusi koji u kasnu jesen ili zimu mogu davati respiratorne, lagane probleme i postane virus prehlade”, dodala je.

Sršen smatra da će to biti jedan od virusa prehlade. “Griješim li u tome? Ne znam, iskustvo će nam pokazati”, rekla je.

Komentiraj