Srpanj je bio jedan od tri najtoplija mjeseca dosad zabilježena, padali su rekordi visokih temperatura

Autor:

31.07.2021., Plaza Banje, Dubrovnik - Visoke temperature u Dubrovniku. Osvjezenje u moru. rPhoto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Grgo Jelavic/PIXSELL

Copernicus služba za klimatske promjene (C3S), koju provodi Europski centar za srednjoročne vremenske prognoze u ime Europske komisije uz financiranje EU-a, objavila je analizu o toplinskom valu u Europi i temperaturama u srpnju 2022

Prošli je mjesec bio jedan od najtoplijih mjeseca srpanja dosad zabilježenih u svijetu, objavila je u utorak Svjetska meteorološka organizacija (WMO), specijalizirana UN-ova agencija a sa sjedištem u Ženevi.

“Možemo reći da je ovogodišnji srpanj jedan od triju najtoplijih dosad evidentiranih, a istodobno je intenzivan i dugotrajan toplinski val, kako smo se svi mogli uvjeriti, pogodio brojne dijelove Europe”, rekla je glasnogovornica WMO-a Clare Nullis na konferenciji za novinare.

U priopćenju za medije Svjetske meteorološke organizacije, koja se poziva na podatke Službe Copernicus o klimatskim promjenama, pojašnjava se da je srpanj 2022. bio tek neznatno hladniji od srpnja 2019., no i malo topliji od srpnja 2016.

“Ali temperaturna razlika između spomenuta tri mjeseca bila je doista vrlo mala”, rekla je Nullis, dodavši da je “odstupanje manje od granice pogreške”.

Globalno je temperatura zabilježena u proteklom mjesecu za 0,4 Celzijeva stupnja premašila onu zabilježenu u referentnom razdoblju od 1991. do 2020. godine.

A sve to unatoč prisutnosti prirodnog fenomena La Niñe, koji je, prema WMO-u, “trebao imati učinak hlađenja”.

Prošli je mjesec WMO pozvao svjetske čelnike “da se probude” i shvate da Europa prolazi kroz niz neuobičajenih toplinskih valova koji će, zbog klimatskih promjena postajati sve češći i javljat će se kontinuirano bar do godine 2060.

OZNAKE: vrućine, srpanj

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.