Sramotne minimalne plaće u BiH. Radi se za dnevnicu koju u inozemstvu zarade za samo jedan sat

Autor:

Screenshot/Twitter

Tek je nekoliko desetaka članova sindikata trgovine na 1. svibnja prosvjedovalo u Sarajevu tražeći veće plaće i neradnu nedjelju, a u ostatku zemlje ovaj je praznik uglavnom bio revijalan uz budnice, izlete i podjelu graha. 

Noseći transparent “Kada smo mi na redu?”, predstavnici sindikata trgovine u Sarajevu istaknuli su svoje zahtjeve ispred zgrada Parlamenta Federacije BiH i države BiH. Zatražili su izmjene nekoliko zakonskih propisa kojim bi nedjelja postala neradni dan te reguliranje slobodnih dana za vrijeme praznika.

Uz to su zatražili povećanje minimalne plaće te izmjene zakona o porezu na dohodak i doprinosima.

“Želimo simbolično reći da ostavljamo naše zahtjeve ispred vrata parlamenata i očekujemo da nas pozovu kako bi ih rješavali”, izjavila je predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH Mersiha Beširović. Izrazila je očekivanje da će nova vlada Federacije, koja je upravo utemeljena, ispuniti očekivanja radnika.

Predsjednik Samostalnog saveza sindikata Bosne i Hercegovine Selvedin Šatorović izjavio je u ponedjeljak medijima kako od vlasti očekuje da se donese odluka po kojoj bi 1000 maraka (oko 500 eura) postala minimalna plaća u zemlji. Trenutačno u BiH minimalna plaća iznosi oko 340 eura po čemu je ova zemlja pri dnu u Europi. Lošiji prosjek od nje imaju samo Kosovo i Sjeverna Makedonija.

“Mi već 28 godina gradimo državu, imamo jake budžete, institucije, poslodavci su nam na Forbesovoj listi i sada je konačno vrijeme da radnik dobije satisfakciju i da se njegov rad vrednuje u njegovoj zemlji”, dodao je Šatorović.

Naglasio je i da je nezamislivo da radnik u BiH dnevno radi od 8 do 10 sati za dnevnicu koju izvan BiH zaradi za jedan sat.

“Očekujemo kvalitetniju raspodjelu profita gdje će veći dio kolača pripasti radnicima. Interes države i poslodavaca nam je također bitan jer nam nedostaje i radne snage, a uvoz radnika iz zemalja Bliskog Istoka ne zadovoljava naše potrebe”, zaključio je Šatorović za Klix.ba.

Unatoč lošim uvjetima življenja, Praznik rada obilježen je u većem dijelu BiH izletima, tradicionalnom podjelom graha u središtu Mostara, te glazbenim budnicama na ulicama više središta.

OZNAKE: BiH

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.