Splitski vatrogasci kolektivnim ugovorom dobili veće plaće

Autor:

09.02.2023., Split - Tijekom veceri planuo je pozar u stanu u stambenoj zgradi u Doverskoj ulici. Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL

Miroslav Lelas/PIXSELL

Grad Split, Sindikat i Javna vatrogasna postrojba (JVP) potpisali su u srijedu Kolektivni ugovor po kojem su se vatrogascima plaće povećale za bruto iznos od 150 eura, a dobit će i nove uniforme.

​Kolektivni ugovor se uskladio s Pravilnikom o klasifikaciji radnih mjesta za vatrogasce gdje su već određeni minimalni koeficijenti, rekao je zapovjednik JVP- a Mario Mikas.

Radnici su tako dobili povećanje u bruto iznosu od 150 eura što smatra pristojnim pomakom na njihovim plaćama.

Podsjetio je kako se u nekim županijama raspiše natječaj za deset ljudi na koji se nitko ne javi, te nastavio da su službe u problemu jer ako ne budu imali adekvatne plaće neće imati tko raditi taj posao.

Riječ je o poslu s posebnim uvjetima rada, u kojem svake dvije godine vatrogasci imaju liječničke preglede, dva puta godišnje testiranja i sve to zahtijeva psiho-fizičku kondiciju, pa to ne može svatko raditi.

“Osim povećanja plaća 148 vatrogasaca će dobiti i nove uniforme, a ukupna vrijednost nabave je oko 250 tisuća eura. Sva prava koja smo imali i u prethodnom kolektivnom ugovoru su ostala, sada imamo veće koeficijente, dobili smo povećani dodatak za rad nedjeljom, povećan dodatak za prekovremeni rad i ta će plaća biti primjerena današnjem vremenu”, kazao je Mikas.

Odgovarajući na novinarska pitanja rekao je da imaju dovoljno opreme i vozila, da su od početka godine do danas imali 910 intervencija od čega su trećina požara, te da mladi vatrogasac sa pet godina staža i svim dodacima ima plaću oko tisuću eura.

Gradonačelnik SplitaIvica Puljak​ je rekao da su u konstruktivnom i partnerskom razgovoru došli do onoga što grad u ovome trenutku može napraviti, te zadovoljili sve parametre i ono što zakoni nalažu da bi vatrogascima pružili najbolje moguće uvjete rada.

Iz gradskog će proračuna za to izdvojiti 1,3 milijuna eura od čega je 950 tisuća eura povećanje plaća.

Ugovor ​je potpisa​o i predstavnik sindikata Marko Milić​ koji je izjavio da je tijekom kolektivnih pregovora gradonačelnik vatrogascima izašao u susret, pa nije bilo nikakvih problema.

Sve što su tražili vatrogasci su to i dobili, a Split je ovim povećanjem plaća vatrogascima sada na jednom višem nivou u odnosu na ostatak Hrvatske.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.