Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Splitski SDP ‘Trgovanje ljudima ne događa se negdje drugdje’

Splitski SDP u subotu je organizirao okrugli stol o prevenciji i suzbijanju trgovanja ljudima u Hrvatskoj na kojemu je zaključeno kako je za unaprjeđenje borbe protiv trgovanja ljudima od velike važnosti informiranje javnosti o tom rastućem problemu i razvijanje svijesti da trgovina ljudima nije nešto što događa negdje drugdje.

Okrugli stol organizirao je Savjet za rad s organizacijama civilnog društva splitskog SDP-a u povodu Dana ljudskih prava koji se obilježava 10. prosinca, na dan kada je potpisana Opća deklaracija o ljudskim pravima 1948.

Sudionici skupa pozvali su građane da se ne boje prijaviti ako sumnjaju da je netko žrtva trgovanja ljudima ili su i sami žrtve takvog trgovanja.

SDP-ov saborski zastupnik Ranko Ostojić rekao je da problem trgovanja ljudima u Hrvatskoj, nažalost, nije jedan od bitnih prioriteta mjerodavnih institucija te ocijenio da nedostaje koordinacije te da to ne može biti samo pitanje kojim se bavi policija.

“Nedostatak migracijske i integracijske politike u Republici Hrvatskoj dodatno potiče žrtve nasilja i trgovanja ljudima da više povjerenja imaju u svoje ‘zaštitnike’ iz kriminalnog miljea”, upozorio je Ostojić. Dodao je kako je rješenje u prihvaćanju inicijativa organizacija civilnog društva koje imaju rješenja, posebno kad je riječ o edukaciji djece i mladih i načinu kako zaštititi ranjive skupine.

Predsjednik splitskog SDP Goran Kotur istaknuo je da se problem trgovanja ljudima može riješiti isključivo harmonizacijom na europskoj razini jer su, kako je rekao, kriminalci međusobno dobro umreženi a mjerodavne nacionalne službe još uvijek raštrkane.

Na okruglom stolu sudjelovala je i Antonia de Castro Burica, doktorandica na Sveučilištu u Zadru koja se bavi temom jezične integracije migranata i Slavica Bartulović Barač, predsjednica Savjeta za rad s organizacijama civilnog društva SDP-a Split koja je naglasila da i kroz građanski odgoj treba razvijati kompetencije za suzbijanje trgovanja ljudima.

Komentiraj