Splitska policija u četvrtak je reagirala priopćenjem na videosnimku s Poljuda, koju je Nacional jučer ekskluzivno objavio.

Iz materijala zabilježenog na nadzornom sustavu Poljuda vidljivo je da vatrogasca Tomislava Biuka (46) s terena prema vozilu Hitne pomoći izvodi Hajdukov povjerenik za suradnju s navijačima Kristijan Petric, dok ga istovremeno dvojica policajaca verbalno napadaju i po svemu sudeći mu prijete. Neposredno nakon toga jedan je i fizički nasrnuo na Petrica, u čemu ga je teškom mukom uspio spriječiti treći policajac, po svemu sudeći nadređeni, ali incident se nastavio dodatnim prijetnjama. Iz snimke je vidljivo da je takvo ponašanje silno iznerviralo i kolege ozlijeđenog vatrogasca koje su bile u pratnji njega i Petrica.

EKSKLUZIVNE VIDEO SNIMKE: Policajci fizički ometali pružanje pomoći ranjenom vatrogascu

Policija demantira da su službenici ometali pružanje pomoći vatrogascu, te navode kako su zaustavili organizatore, odnosno Petrica, da ozlijeđenu osobu odvedu u krivom smjeru potpuno bespotrebno. Tvrde kako su Hajduk i njegovi ljudi iz organizacije utakmice također prijavljeni zbog sumnje u počinjenje djela iz Zakona o sprječavanju sukoba interesa na stadionima.

Priopćenje policije prenosimo Vam u cijelosti:

“Od dana održavanja javnog okupljanja do danas nismo zaprimili pritužbu fizičke ili pravne osobe na rad policijskih službenika, niti bilo kakvu prijavu, a vezano za obavljanje poslova policijskih službenika na stadionu tijekom javnog okupljanja. Samoinicijativno smo provjerili činjenice i okolnosti. Pregledom objavljene snimke nedvojbeno je da nije bilo nikakvog fizičkog kontakta policijskih službenika i osobe koja ide uz ozlijeđenog vatrogasca. Utvrđeno je kako su se na tom mjestu tijekom održavanja javnog okupljanja nalazili uglavnom djelatnici Interventne jedinice policije i Odjela protueksplozijske zaštite koji u sklopu osiguranja javnog okupljanja obavljanju protueksplozijski pregled stadiona. Policijski službenici kada su vidjeli da je vatrogasac ozlijeđen od posljedica zlouporabe pirotehnike i bacanja iste, obratili su se djelatniku organizatora javnog okupljanja obzirom da je vodio vatrogasca u pogrešnom smjeru, izvan stadiona, te ga upozorili da je hitna pomoć obavještena, da se nalazi unutar stadiona, u tunelu ispod zapadne tribine i da stiže.

Obzirom da je navedena osoba u nogometnom klubu zadužena za odnose s navijačima rekli su mu da je njegov posao takve događaje pravovremeno prevenirati, a ne bespotrebno voditi ozlijeđenog za ruku (koji je već imao pratnju i pomoć kolega vatrogasaca), u cilju javne prezentacije svoje zabrinutosti za njegovo stanje i to u pogrešnom smjeru. Policijski službenici nikome nisu uputili prijetnje, nisu prekoračili policijske ovlasti, niti su na bilo koji način ometali pružanje pomoći ozlijeđenom vatrogascu, a što je jasno vidljivo iz snimke.

U odnosu na održano javno okupljanje prije, za vrijeme i nakon javnog okupljanja priveli smo ukupno 34 osobe, od čega 8 osoba zbog zlouporabe pirotehničkih sredstava, a isti su u žurnom postupku privedeni na Prekršajni sud. Naknadno smo kriminalistički obradili i prekršajno prijavili zbog zlouporabe pirotehnike još 3 osobe. Prekršajna prijava podnesena je i protiv organizatora javnog okupljanja i odgovorne osobe organizatora zbog postojanja sumnje u počinjenje prekršaja iz članka 5. Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima.

U cilju utvrđivanja identiteta i procesuiranja osobe koja je aktivirala i bacila pirotehničko sredstvo na područje stadiona, a koje je ozlijedilo vatrogasca i dalje ćemo provoditi kriminalističko istraživanje”, stoji u policijskom priopćenju.

Komentiraj