Split: Matijević zaprijetio da neće podržati proračun, ali Puljak već ima osiguranu većinu

Autor:

28.03.2023., Split - Predstavljanje SDP-ove politike stanovanja 'Plan za stan'.
Davor Matijevic Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL

Miroslav Lelas/PIXSELL

Predsjednik splitskog  SDP i gradski vijećnik Davor Matijević rekao je u srijedu da će podršku prijedlogu gradskog proračuna za 2024. uvjetovati amandmanom kojim od gradonačelnika Puljka traži 300.000 eura za subvencioniranje najamnine  stanova najugroženijima da ne odlaze iz Splita.

“Ako gradonačelnik Ivica Puljak na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća Splita ne prihvati SDP-ov amandman,kojim ćemo tražiti iz proračuna za iduću godinu izdvajanje 300.000 eura za subvencioniranje najamnine stanova najpotrebitijim, onda neće imati  moju podršku za usvajanje proračuna za 2024.”, najavio je Matijević na  konferenciji za novinare.

Dodao je kako je svjestan da i bez njegove potpore gradonačelnik Puljak ima osiguranu većinu od 16 od ukupno 31 vijećnika

“Svjesni smo da će sutra biti usvojen gradski proračun za iduću godinu jer ne bi bilo dobro da se proračun ne usvoji što bi značilo nove prijevremene izbore u Splitu godinu dan prije redovnih”, izjavio je predsjednik splitskog SDP-a Matijević.

Pojačani proračun i rekordno zaduženje Splita

Gradonačelnik Puljak nedavno je najavio kako će gradski proračun za 2024. u Splitu iznositi 335 milijuna eura, i bit će veći za 100 milijuna eura od ovogodišnjega, koji je iznosio 235 milijuna eura.

Matijević smatra da je to ambiciozan, ali “izrazito nerealan proračun i značit će rekordno kreditno zaduženje Splita”.

Dodao je kako je u posljednjih 10 godina iz Split odselilo 10.100 građana zbog nemogućnosti rješavanja stambenog problema i preskupih mjesečnih najamnina koje se kreću mjesečno i do 1.000 eura.

Po njegovim riječima subvencioniraju se najamnine stanova za  Ukrajince koji su došli u Split, a naši građani su prepušteni tržištu na kojem zbog visokih cijena najamnina nemaju šansi riješiti stambeni problem..

U splitskom Gradskom vijeću Matijević je jedini SDP-ov vijećnik, jer se ranije drugi SDP-ov vijećnik Damir Barbir razišao s SDP-om te prešao u nezavisne vijećnike i priklonio vijećnicima vladajuće stranke Centar Ivice Puljka.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.