SPECIJALITETI U STAKLENKAMA: Glazbenik u flašicama sprema boškarina u teranu i kokošji žgvacet

Autor:

Saša Zinaja/NFOTO

Davor Lukas Bajo, pjevač grupe Fit koja se 80-ih proslavila stihovima ‘Kao mačka ti kružiš oko mene’, odlučio je lansirati Bajo’s gotova craft jela pa brojni gurmani mogu jednostavno uživati u istarskim specijalitetima poput gulaša od vepra i primorske maneštre

U drugoj polovici osamdesetih u Rijeci se pojavila grupa Fit koja je već svojim prvim albumom 1988. godine „Uz Rijeku“ privukla pažnju. Stihove pjesme „Mačka“ – „Kao mačka ti kružiš oko mene…“ – gotovo je svatko znao napamet i pjevušio tu pjesmu, kao uostalom i niz drugih pjesama kojima su osvojili tadašnju Jugoslaviju. I danas, 35 godina kasnije, „Mačka“ se može često čuti u eteru radijskih stanica, no pjevač grupe Davor Lukas Bajo više se posvetio gurmanskim hitovima, a stihovi „Kao mačka ti kružiš oko mene…“ dobili su drugačije značenje. Prije par godina počeo je proizvoditi Bajo’s craft gotova jela i ponovo oduševio publiku, ali ne onu zaljubljenu u glazbu, već u dobra jela. Tako brojni gurmani uz hit grupe Fit danas uživaju u boškarinu u teranu, kokošjem žgvacetu, crnom umaku od sipe, gulašu od vepra, primorskoj maneštri, raguu bolognese i specijalno pripremljenom pulled porku. I to sve već skuhano, pripremljeno i spremno za tanjur. A sve je počelo kada je uz ljubav prema glazbi paralelno kao skiper jedrio Jadranom i istovremeno uživao u hrani.

„Nakon dugo godina plovidbe po Jadranu radeći kao skiper i kuhar odlučio sam se skrasiti u Rijeci i na jednom mjestu pomiriti svoje tri ljubavi, ljubav prema glazbi, gastronomiji i nautici. Tako sam kupio stari ruzinavi brod i udahnuo mu novi život. Na gornjoj palubi sam uredio restoran, a u potpalublju otvorio rock klub. Brod je bio vezan na riječkoj rivi točno 10 godina. To je bilo mjesto lijepih susreta, dobre kapljice i ukusnih primorskih zalogaja“, ispričao nam je Lukas kojeg mnogi u Rijeci i danas poznaju kao vlasnika i vrsnog kuhara restorana i kluba Arca Fiumana. Inspiraciju za brojna jela koja je nudio svojim gostima tražio je i pronašao baš iz tih, autohtonih mediteranskih jela koja je otkrivao jedreći Jadranom: viška pogača, hvarska gregada, srdela na ražanj, marinada od skuše, tartar od škampa, dimljena palamida, razni rižoti itd. Sve su to jela koja su potom u nekim periodima bila zastupljena na meniju restorana koje je osobno spravljao kao kuhar.

Davor Lukas Bajo otkrio je ljubav prema kuhanju dok je ljeti radio kao skiper te je ploveći Jadranom otkrivao brojne autohtone mediteranske recepte, a sada neka od njih priprema kao gotova jela. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Njegovo umijeće kuhanja prepoznali su i neki vlasnici vila pa su ga angažirali da neko vrijeme bude glavni chef u jednoj luksuznoj vili u Istri, koji mu je i danas jedan od dražih poslova koje je radio, a kojeg se prisjetio u razgovoru za Gastro & Wine. „Posao privatnog chefa je meni jedan od dražih. Ljudi su većinom opušteni, kulturni i vole čuti riječ-dvije o našoj lokalnoj kuhinji i namirnicama koje nose ta jela. Posebno je bio zanimljiv David Alaba, trenutno suigrač našeg Luke Modrića, i njegova obitelj. To su divni ljudi, veseli i uvijek puni pažnje. Njegov otac George je nigerijski princ, a radio je i kao DJ. Oni su adventisti i imali su specijalne prohtjeve oko izbora hrane. Ne jedu tzv. ‘dirty animals’, kao što su škampi, kozice i svinjetina. David je lud za ćevapima, a posebno za ajvarom. Odrastao je u Beču gdje je imao dosta doticaja s balkanskom trpezom. Tako je to na kraju ispala anegdota, odeš raditi kao vrhunski kuhar, a na kraju te ljudi mole da im radiš roštilj“, ispričao nam je.

Lukas je radio i kao kuhar restorana i kluba Arca Fiumana, ali i kao privatni chef, a posebno zanimljiv gost bio mu je David Alaba, suigrač Luke Modrića

Iako je kao pjevač grupe Fit krajem osamdesetih bio uspješan i slavan, ljubav prema kuhanju paralelno se razvijala, jer kako nam je ispričao, kuhanje i pjevanje spojio je u jednu ljubav. „Po mom mišljenju, to su srodne djelatnosti. I jedna i druga u svojoj biti imaju svrhu da zadovolje ljude, da im probude emociju. Ne mogu reći da me zanima više jedno ili drugo. Glazba je moja prva ljubav i još uvijek se aktivno bavim njome. Kuhanje, s druge strane, moj je sadašnji poziv, od njega živim“, rekao je. Ispričao nam je i da je velikim dijelom za ljubav prema kuhanju kriv posao skipera i upoznavanje brojnih domaćih kuhinja širom Jadrana, ali i ne samo to. „Sigurno je pomoglo otkrivanje naših izuzetnih specijaliteta mediteranske kuhinje. Svaki otok nova priča, svako mjesto novi ljudi, nove štorije od kužine. No ljubav prema kuhanju sam naslijedio od mame i bake koje su me uvele u taj magični svijet okusa, mirisa i lijepih tanjura. Mama i ja se i dan danas nadmećemo tko će napraviti zgodnije jelo“, rekao je.

‘Oduvijek sam imao želju da mogu spakirati to što kuham i da ne moram čekati ljude u restoranu, već da im moja hrana dođe doma’, otkriva Davor Lukas Bajo. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

I onda je nakon tog bogatog iskustva jednog dana odlučio skuhati svoja najbolja jela, fino ih upakirati i ponuditi ih ljubiteljima fine hrane. „Oduvijek sam imao želju da mogu spakirati to što kuham i da ne moram čekati ljude u restoranu, već da im moja hrana dođe doma. Da je mogu konzumirati kad oni to žele, a da ne moraju nužno otići vani jesti. Kada sam dobio djecu, kupovao sam im gotovu hranu Hipp i zapitao se zašto to ne postoji i za odrasle. Tako je nastala ideja o Bajo´s gotovim jelima. Sada imamo proizvod koji rješava problem kada želite pojesti nešto kuhano, a da bude spremno za desetak minuta. Jedino što trebate je skuhati prilog, krumpir, tjesteninu ili rižu, podgrijati sadržaj staklenke i gotovo!“ rekao nam je ponosno. Njegovi proizvodi mogu se trenutno nabaviti u Primorsko-goranskoj županiji u svim dućanima Veronike, u PGŽ-u Kašetici u Rijeci i u Prokulici u Voloskom. Uskoro će se moći naručiti i preko aplikacije Wolt u Rijeci i Zagrebu, a u pregovorima su i s jednim velikim trgovačkim lancem.

‘Kada sam dobio djecu, kupovao sam im gotovu hranu Hipp i zapitao se zašto to ne postoji i za odrasle. Tako je nastala ideja o Bajo’s gotovim jelima’, kaže Lukas

Sam početak proizvodnje Bajo’s craft gotovih jela bio je u potpunosti kućna radinost. Prve staklenke su nastale u kuhinji njihova doma, a prvi kušači su bili obitelj i prijatelji. Čak je i prvo istraživanje tržišta u početku palo na leđa prijatelja i poznanika. Kao i u mnogim sličnim pričama, učio je na vlastitim pogreškama, ali i educirajući se. „Edukacija je jako bitna, ali da bi dobio nešto svoje, nužno je proći proces pokušaja i pogrešaka. To je duži put, ali sigurno vodi do samo tvog, originalnog proizvoda“, ispričao nam je Davor Lukas Bajo koji nam je usput i otkrio da njegova gotova jela ne sadrže konzervanse jer ih pakira postupkom sterilizacije, od koje se dobiva trajno jelo koje ima rok uporabe i preko godinu dana. Potrebne i pomno odabrane namirnice nabavlja od malih lokalnih proizvođača i OPG-ova s kojima je ostvario suradnju još iz vremena dok je vodio restoran Arca Fiumana. „Oni su esencijalni jer vrhunska sirovina je glavna zvijezda svakog jela, za nju ne trebaju neki posebni začini, a pogotovo ne pojačivači okusa“, ispričao nam je.

Bajo’s gotova jela mogu se nabaviti u Primorsko-goranskoj županiji, a uskoro će se moći naručiti i putem Wolta u Rijeci i Zagrebu. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Unatoč zavidnom uspjehu kao ugostitelja i vlasnika restorana i kluba Arca Fiumana, ne namjerava se vraćati u ugostiteljske vode jer smatra da je to mukotrpan posao. „Oni koji se time bave to dobro znaju. Ovaj koncept kuhanja gotovih jela mi pruža da radim posao koji volim, a opet da mogu provesti vikende i blagdane s obitelji i prijateljima“, rekao je. Upravo to slobodno vrijeme koje provodi s prijateljima dalo mu je vremena i slobode da se ponovo vrati glazbi. Tako je sa svojim bendom Fit ponovo snimio njihove najbolje pjesme koje će do kraja godine u formatu CD-a i vinila izaći u izdanju Croatia Recordsa, pa će tim povodom uz kuhanje ponovo i zapjevati. S obzirom na brojna jela koja je tijekom godina kušao, ali i spravio, pitali smo ga i je li možda razmišljao o knjizi vlastitih recepata. „To mi je dugogodišnja želja. Nadam se da ću uhvatiti vremena i za to. Pa makar i u mirovini“, rekao je na kraju.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.