#SPASIME Sutra prosvjed protiv rastućeg vala obiteljskog nasilja

Davor Puklavec/PIXSELL

U Zagrebu i Dubrovniku održavaju se prosvjedi protiv rastućeg vala obiteljskog, ali i svakog drugog nasilja u Hrvatskoj, koje je pokrenula inicijativa #SPASIME. Uoči prosvjeda inicijativa je uputila niz zahtjeva, piše N1.

“Suočeni s eskalacijom nasilja u hrvatskom društvu, mi građanke i građani okupljeni u inicijativi #SPASIME tražimo neodložno provođenje svih mjera nužnih za smanjenje stope nasilja, naročito onog u obitelji”, poruka je uoči sutrašnjeg prosvjeda u 11:55 na Tomislavovom trgu u Zagrebu pod parolom “Nulta stopa tolerancije”.

U isto vrijeme identičan skup i u Dubrovniku, pred crkvom Sv. Vlaha.

Prosvjedi se organiziraju protiv rastućeg vala obiteljskog, ali i svakog drugog nasilja u Hrvatskoj.

S prosvjeda će vladajućima biti upućen niz zahtjeva i konkretnih mjera koje bi povoljno utjecale na rad institucija, bolji pravni okvir i opću senzibilizaciju javnosti, a u skladu s međunarodno priznatim obvezama Republike Hrvatske. Zahtjevi se sastoje od prijedloga zakonodavnih i izmjena provedbene prakse, mjera edukacije i prevencije te mjera za osnaživanje institucija sustava.
“Hrvatskoj je potrebna nulta stopa tolerancije na nasilje!”

“Pozivamo predstavnike vlasti i institucija da postrože odnos prema obiteljskom nasilju, te neodložnom promjenom postojeće prakse naprave prvi korak u smanjenju nasilja i prije uvođenja nužnih zakonodavnih izmjena. Zahtijevamo dodatnu edukaciju profesionalaca u sustavu koji rade sa žrtvama nasilja – policija, pravosuđe, centri za socijalnu skrb, medicinski/e i odgojno-obrazovni radnici/e, kao i kontinuirano ulaganje u bolje uvjete njihova rada.”

“Kako bi nulta tolerancija prema nasilju postala naša stvarnost, nužno je stvoriti učinkovit sustav potpore žrtvama, pružanje kontinuirane adekvatne psihosocijalne pomoći u svrhu prevladavanja trauma, bez dodatne stigmatizacije, osude i krivnje, ali i odgovarajući rehabilitacijski tretman nasilnika, te edukaciju opće javnosti”, stoji u uvodnom tekstu zahtjeva.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]