Španjolski premijer Sanchez kaže da je uvjerio kineskog predsjednika Xia da razgovara sa Zelenskim

Autor:

epa10551858 A handout photo made available by Spanish Prime Minister's Office shows Spanish Prime Minister Pedro Sanchez (L) meeting with the Chinese Prime Minister Li Qiang, in Beijing, China, 31 March 2023. Sanchez will be the first European leader to meet with Chinese President Xi Jinping after the latter met in Moscow with Russian President Vladimir Putin and the presentation of the Chinese proposal to end the war in Ukraine.  EPA/BORJA PUIG DE LA BELLACASA HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

EPA/BORJA PUIG DE LA BELLACASA

Španjolski premijer Pedro Sanchez u petak je rekao da je izrazio zabrinutost zbog ruske invazije na Ukrajinu, na sastanku s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, te da ga je potaknuo da razgovara s Kijevom.

Sanchez je rekao na konferenciji za medije u Pekingu da je kazao Xiju da Španjolska podupire mirovnu formulu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija koju je iznio u studenom, a koja uključuje zahtjev da se ukrajinski teritorij vrati na stanje prije ruske aneksije Krima 2014.

“Prenio sam našu zabrinutost zbog ilegalne invazije Ukrajine”, rekao je Sanchez, dodavši da je “potaknuo predsjednika Xija da razgovara s predsjednikom Zelenskijem” kako bi iz prve ruke dobio informacije o mirovnom planu Kijeva.

“Vjerujem da je to plan koji postavlja temelje za trajni mir u Ukrajini i savršeno je usklađen s poveljom Ujedinjenih naroda i njezinih principa, koje je ruski predsjednik (Vladimir) Putin prekršio svojom invazijom”, rekao je.

Sanchez je odbio reći što mu je Xi na to odgovorio.

Prošli mjesec, Peking je iznio mirovni plan u 12 točaka i pozvao na sveobuhvatan prekid vatre u sukobu.

Španjolska, NATO članica čija je vanjska politika blisko vezana uz SAD, pouzdan je saveznik Ukrajine, a u drugoj polovici ove godine bit će predsjedavajuća zemlja EU-a.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.