Španjolski premijer Pedro Sanchez sastao se po prvi put u ponedjeljak s katalonskim vođom Quimom Torrom, zagovornikom katalonske neovisnosti, što je naznaka smanjivanja napetosti između Madrida i Barcelone.

U listopadu 2017. Katalonija je jednostrano proglasila nezavisnost, nakon čega je konzervativna vlada Mariana Rajoya uvela izravnu vlast nad Katalonijom iz Madrida. Novoizabrana katalonska vlast na čelu s Torrom ne odustaje od zahtjeva za samostalnom Katalonijom.

Premijer Sanchez, socijalist, Rajoya je naslijedio u lipnju te je zauzeo blaži stav prema Kataloniji, ali je i dao do znanja da se odlučno protivi bilo kakvom referendumu o neovisnosti ili pokušaju secesije.

Sanchezov potez premještanja zatvorenih katalonskih vođa bliže Kataloniji smatra se gestom dobre volje, no ne očekuje se objava novih ustupaka nakon sastanka u madridskoj rezidenciji španjolskog premijera.

Izvori iz političkih stranaka navode da će Sanchez i Torra smatrati uspjehom ako na razgovorima u ponedjeljak dogovore novi  sastanak, što implicira da će proces pomirbe biti dug i kompliciran.

Dvojica čelnika srdačno su se rukovali na ulazu u premijerovu rezidenciju La Monclou.

Katalonski je vođa poklonio Sanchezu knjigu povijesnih karti Katalonije i bocu ratafije, tradicionalnog katalonskog alkoholnog pića.

Komentiraj