EPA/J.P.GANDUL

Španjolski parlament u petak glasa o povjerenju Rajoyu

Članovi španjolskog parlamenta u petak će glasati o povjerenju španjolskome premijeru Marianu Rajoyu, nakon što je prošli tjedan više članova vladajuće Narodne stranke desnog centra osuđeno za korupciju, što predstavlja veliku prijetnju šestogodišnjoj vladavini stranke.

Članovi parlamenta u ponedjeljak su se dogovorili da će se rasprava i glasanje održati u četvrtak i petak.

Oporba je iskoristila Rajoyevu slabost nakon što je 29 poduzetnika i političara povezanih s Narodnom strankom prošli četvrtak osuđeno za udruživanje u mrežu preko koje su poduzetnici financirali Narodnu stranku, a zauzvrat dobivali političke usluge i poslove na javnim natječajima. Na zatvorske kazne su osuđeni bivši stranački blagajnik i bivša ministrica zdravstva. Narodna stranka premijera Rajoya tvrdi da je nedužna te je najavila žalbu.

Rajoy je izjavio kako kani odraditi svoj četverogodišnji mandat te da se presude za korupciju ne odnose ni na jednoga člana njegove vlade. Aktualni španjolski premijer već je “preživio” jedno glasanje o nepovjerenju, u lipnju prošle godine.

Liberalna stranka Građani (Ciudadanos), koja, po rezultatima istraživanja javnog mišljenja stoji sve bolje, u ponedjeljak je Rajoya pozvala da sazove prijevremene izbore.

Premijerova vlada je u ovome trenutku oslabljena presudama za korupciju, rekao je za El Mundo vođa Građana Albert Rivera. “Jedini demokratski i dostojanstven izlaz iz ove situacije je davanje glasa španjolskome narodu kako bi mogao izabrati novu vladu i parlament”, smatra Rivera.

Građani su u subotu kazali kako su spremni surađivati sa socijalistima i poduprijeti nekog neutralnog kandidata u svrgavanju Rajoya s vlasti. Aktualnoj manjinskoj vladi španjolskog premijera ugled je znatno narušen nakon izbijanja krize o izglasavanju katalonske neovisnosti.

Unatoč dobroj volji dviju stranaka, još nije u potpunosti jasno bi li se socijalisti i Građani uistinu politički udružili da bi s vlasti svrgnuli Rajoyevu vladu.

Komentiraj